Svaštara

ČUČNJEVI SU ZAKON, AKO SE RADE PRAVILNO: GREŠKA BROJ JEDAN ZBOG KOJE VAM “IZMIČE” SAVRŠENA ZADNJICA

Želite li čvrstu i lijepo oblikovanu zadnjicu, u svoj trening svakako biste trebali uvrstiti i čučnjeve. Osim gluteusa, čučnjevi učvršćuju noge i stomak, a dobri su i za ravnotežu. Ipak, pri izvođenju čučnjeva nerijetko nam se događaju neke greške zbog kojih nam izmiču maksimalni rezultati.

Čučnjevi - Radiosarajevo.ba

Prva greška najviše utiče na efikasnost čučnjeva kada je riječ o učvršćivanju i oblikovanju stražnjice. Izbjegnite idućih devet grešaka i bit ćete sigurni da čučnjeve izvodite pravilno i da rezultati neće izostati.

1. Radite plitke čučnjeve

Ako radite plitke čučnjeve, odnosno ne spustite se dovoljno u čučanj, mišići nogu i stražnjice neće raditi maksimalno. I kada počnete osjećati žarenje u području nogu i stražnjice, to ne znači da ste dosegli svoj limit. Najpravilniji položaj je da su vam bedra u ravni sa podom – u toj poziciji aktivirat ćete sve potrebne mišiće.

2. Koljena vam prelaze vrhove prstiju

Ponavljanje ove greške može biti loše za zglobove i koljena. Uvijek pazite da koljena ne prelaze vrhove nožnih prstiju. Ako ste u mogućnosti, vježbajte okrenuti bočno prema ogledalu kako biste vidjeli radite li vježbu ispravno ili prislonite prste uz zid kako biste bili sigurni da vam koljena neće otići previše prema naprijed. Želite li da pojačate učinak vježbe, stavite gumenu traku odmah iznad koljena, kako biste spriječili da vam koljena idu prema unutra.

3. Zakrivljujete leđa

Kada ste u položaju čučnja, možete osjetiti potrebu da se nagnete prema naprijed, odnosno da zakrivite leđa. Međutim, krivljenje leđa nije dobro dok ste u položaju čučnja i leđa bi trebala da vam budu ravna. To je pogotovo važno ako vježbi dodate opterećenje, zbog čega ćete stvoriti nepotreban pritisak na vrat i leđa, ako ih zakrivite. Pomozite sebi i držati leđa ravna i spriječiti moguće ozljede, tako da se isprsite i držite ramena uspravno, prenosi “HayaT”.

4. Podižete pete od poda

Podizanje peta od poda dok se spuštate u čučanj dodatno opterećuje zglobove i koljena. Pri pravilnom izvođenju čučnja težina tijela treba se prenijeti u pete, a ne da ih pokušate ne opteretiti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh