Svaštara

Higijena nakon vodjenja ljubavi – šta obavezno trebate uraditi

Vođenje ljubavi divan je užitak za svaki par, ali za ljubljenje, znojenje i razmjenu tjelesnih tečnosti koje se događaju tokom seksa ne možemo reći da se radi o urednom prirodnom procesu.

Zbog toga mnogi ljudi često nakon seksa osjećaju poriv da prvo moraju odjuriti pod tuš. Treba li to odmah učiniti i što je zapravo važno u higijeni nakon seksa?

“Ne postoji medicinski razlog zbog kojeg bi trebala postojati posebna higijena nakon seksa”, kaže edukator za seks Ane Hoder. Naravno, to zavisi i o tome što se događa tokom seksa, opštoj higijeni i riziku od infekcije.

Evo nekoliko najvažnijih odgovora na pitanja o higijeni nakon seksa.

Kako oprati intimne dijelove tijela nakon seksa?

Ovo je trik pitanje, zaista. Što se tiče pranja rodnice, toga nema. Vagina se savršeno može očistiti nakon seksa, čak i ako su unutra spermatozoidi. Osim toga, pokušaj uzimanja stvari u svoje ruke zapravo može donijeti više štete nego koristi.

“Nikad nemoj upotrebljavati proizvode koji tvrde da ‘čiste’ rodnicu pogotovo bez tuširanja! Rodnica je prekrasan organ i nema apsolutno nikakvog razloga da poremetiš procese ili mikrobiom unutar rodnice sapunima, sprejevima ili drugim proizvodima”, kaže Hoder za Healthline.

Samo isperi vanjski dio i pusti vaginu da se sama očisti, ali ako ti nešto ipak smeta, pri ruci možeš imati maramice za bebe bez mirisa i nježno se obrisati. Ako si sklona iritacijama kože ili infekcijama mokraćnog sistemaa nježno tuširanje nakon seksa pružiće ti mir. Dovoljno je stidne usne nježno isprati toplom vodom.

Treba li mokriti nakon seksa?

Ako ti se čini da je tuširanje previše posla, često je nakon uzbudljivog seksa teško izaći iz toplog kreveta, do toaleta bi ipak trebala otići. Mokrenje odmah nakon seksa smanjuje šanse za vaginalnu infekciju ili infekciju mokraćnih kanala. Iako istraživanja ne potvrđuju ovu teoriju, mnoge žene tvrde da ih to čuva.

Na taj način tijelo se oslobađa viška tečnosti, sve bakterije koje su unesene u mokraćnu cijev tokom seksa izlaze van. Tako da mokrenje nakon seksa sigurno neće štetiti. Ipak nije potrebno juriti odmah.

“Možeš uzeti nekoliko minuta i odmarati u divnom osjećaju nakon seksa”, kaže Hoder.

Sve bi trebalo biti u redu ako se mokri unutar prvih trideset minuta.

Još jedan dodatni savjet: Drži čašu vode pored kreveta, a pij vodu prije, za vrijeme ili nakon seksa, kad god osjetiš potrebu. To će pomoći da brže odeš u kupatilo nakon snošaja.

Šta učiniti nakon analnog seksa?

Analni seks može uzrokovati nevidljiva oštećenja na otvoru i koži, ako bakterije uđu u ta oštećenja može se razviti infekcija. Nakon analnog seksa tuširanje je obvezno, ali i ispiranje svih intimnih dijelova tijela kako se riješila bakterija.

Muškarci trebaju oprati cijeli penis i povući kožicu. Žene takođe trebaju detaljno očistiti klitoris i sve druge intimne dijelove uz nježni sapun i toplu vodu.

Kako pravilno očistiti igračke za seks?

Ako vi i vaš partner koristite igračke za seks, vrlo je važno da ih dobro očistite nakon upotrebe. Treba ukloniti sve bakterije i pripremiti ih za sljedeći put.

“Svaka igračka imaće posebne uputstva, zavisno o materijalu od kojeg je izrađena i ima li baterije”, objašnjava Hoder.

“Ako nisi sigurna za neku igračku ili nema uputstva za čišćenje, dio igračke koji je dolazio u kontakt s tjelesnim tečnostima ili kožom operite tekućim antibakterijskim sapunom i krpom namočenom u vruću vodu”, dodaje Hoder.Žena


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh