Svaštara

Naučnik koji je pročitao genom koronavirusa otkriva od čega zavisi težina kliničke slike i kako treba nositi masku

Milanko Šekler, doktor veterinarskih nauka, jeste prvi, sa svojim stručnim timom u Veterinarskom specijalističkom institutu Kraljevo, “pročitao” genom koronavirusa u Srbiji

Koronavirus - Zena.blic.rs

To je upisano u sv

etsku bazu podataka. Kaže da koronavirus nije respiratorni, već sistemski virus, da maska nije potpuna zaštita, ali spriječava da pojedinac koji je nosi udahne 95 odsto kapljica virusa, i da težina kliničke slike najviše zavisi od količine virusa koji je osoba unijela u organizam.

Doktor Milanko Šekler sa Instituta za veterinu Kraljevo kazao je za “RTS” da provjetravanje može da pomogne u sprečavanju širenja koronavirusa, pošto je virusu potrebna vlažnost zbog lipidnog omotača koji se nalazi oko njega.

Šekler je rekao da se infekcija ne prenosi preko usta, već da virus napada respiratorni trakt, odnosno nos, a da se putem prljavih ruku pre mogu preneti neki drugi virusi nego koronavirus.

Govoreći o zaražavanju putem ravnih površina i mobilnih telefona,Šekler je naveo da je teško zaraziti se na takav način.

“Da bi se neko za

razio, potrebna je osoba koja izlučuje ogromnu količinu virusa i potrebna je osetljiva osoba koja će da primi tačno određenu količinu virusa. Ne jedan virus, ne dva virusa, ne deset, nego od 500 do 1.000. To je neka najblaža procena svih istraživanja koja se rade na tu temu”, istakao je Milanko Šekler tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a.

Naveo je da će organizam onih osoba koji prime manju količinu virusa savladati to i da će se polako prokužavati.

“Mi sprečavamo zaražavanje u onom smislu da se neko inficira da dobije infektivnu dozu i kliničke znake bolesti da mu treba bolnica, a prokužavanje je kada uneseš subefektivnu dozu, ne ovu 500, nego od 50, od 30. Onda se nećeš razboleti, a organizam, ako stalno unosi tu količinu, razvija otpornost”, rekao je Šekler.

Doktor Šekler je naveo da se oko 99 odsto virusa nalazi u krupnim mikrokapljicama, koje odmah padaju na zemlju, a da 1,3 odsto čestica koje se zadržavaju u vazduhu nekoliko sati sadrži virus.

Govoreći o maskama, Šekler je rekao da maske ne mogu da zaustave virus, zbog njihove male veličine koja iznosi 125 nanometara, koji je hiljaditi deo mikrona.

Maska zaustavlja samo mikrokapljice, a u njima je skoro 90 i više procenata virusa. Ona treba da zaustavi mikrokapljice. Još važnija stvar koju maska radi je da ako je bolestan čovek nosi i koji ima simptome i izbacuje virus, on zaustavlja virus sa unutrašnje strane maske”, istakao je Šekler.

Napomenuo je da bi maska trebalo da se stavi jednom i da se ne skida tokom celog dana.

“Sve druge varijante, da ih skidate, pa da ih stavite na prst, stavljate u džep, ne vodite računa sa koje strane ste je okrenuli. Vi ste praktično onu stranu koja je mogla da bude u dodiru sa virusom stavili direktno na lice i na nos”, kazao je Šekler.

Istakao je da bi maske trebalo da se menjaju i da ne može maska da se nosi sve dok se ne isprlja. Govoreći o vakcinama, Milanko

Šekler je rekao da je najbolje vakcinisati najugroženije i one koji su najizloženiji virusu i da očekuje da broj novih slučajeva počne da opada prije Nove godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh