Svaštara

Sve što ste radili zaboravite: Ekspertica tvrdi da se ovako odjeća suši čak triput brže

Unatoč jasnim uputama proizvođača za korištenje deterdženta, rublje iz perilice ipak ne izađe mirisno i potpuno čisto. Evo zašto!

Sušenje veša - Blogspot.com

Kada je riječ o pranju odjeće, mnogi od nas jednostavno slijede upute na kutijama deterdženta – no ispostavilo se da to nije uvijek najbolje. Svima nam se barem jednom u životu dogodilo da unatoč jasnim uputama proizvođača i uputstvima za korištenje deterdženta, rublje iz perilice ipak ne izađe mirisno i potpuno čisto. Zašto?

Odgovore je u razgovoru za Newscorp dala Shannon Lush ekspertica u kućanskim poslovima kojoj se njezini sunarodnjaci Australci redovito obraćaju za savjete. Iskusna Shannon tvrdi kako popularno vjerovanje da više deterdženta znači čišću odjeću uopće ne vrijedi. Budući da je sapun proizvod na bazi masti, prevelika količina može ostaviti tragove, zbog čega će odjeća, naprotiv, izgledati prljavije.

Lush savjetuje da se u vezi s količinom deterdženta u pranju vodite za onom – manje je više. U perilicu rublja koja se puni kroz ladicu s prednje strane dovoljno je staviti tek osminu preporučene količine praška ili tekućine. One koje se pune odozgo zahtijevaju četvrtinu iste količine. Dodala je da ljudi često od opranih ručnika dobivaju osip i iritaciju na koži. Razlog je višak sapuna koji se zalijepi za tkaninu i sušenjem se zagrijava. Zato ručnici iz sušilice izlaze meki i lijepi, no već dan poslije poprimaju svoj klasičan, grub oblik.

TOP SAVJETI ZA PRANJE RUBLJA

1. U svako pranje dodajte dvije žlice sode bikarbone i dvije žlice bijelog octa

2. Preskočite omekšivač za tkaninu – može dodati ulje u pranje

3. Upotrijebite manje deterdženta nego što stoji na kutiji

MOŽE LI OCAT POMOĆI ODJEĆI DA SE BRŽE OSUŠI?

Za najbolje rezultate u svako pranje treba dodati dvije žlice sode bikarbone i dvije žlice bijelog octa. Ako ste ljubitelji omekšivača jer daje rublju lijep miris, Lush u to ne vjeruje i kaže kako jednostavno ne djeluje. “Osnova je omekšivača ulje koje se lijepi za odjeću u pranju. Radije stavite ocat u pretinac za omekšivač. Vjerujte mi da neće biti nikakvog mirisa na kraju”, poručila je guruica.

Shannon tvrdi da će se tako mokra odjeća osušiti triput brže, prenosi “Jutarnji“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh