Svaštara

Zašto mačke prate svoje vlasnike, čak i u toalet?

Mnogi vlasnici mačaka sigurno dobro znaju naviku svojih ljubimaca da ih prate do toaleta. Postoji nekoliko mogućih objašnjenja iza ovog neobičnog ponašanja.

Mačka - Twitter

Mačke su predatori s instinktom lovca. Ali, zbog svoje veličine također znaju da mogu biti i lovina.

Objašnjenje ovog šašavog ponašanja možda leži u tome što mačke zapravo jesu po svom instinktu, piše “Zadovoljna

S obzirom da mačka svog vlasnika doživljava kao svog čuvara ili zamjenu za roditelja, može se osjećati ranjivo kada je vlasnik odsutan.

Mačke su također “mikro menadžeri”.

Poznata je uzrečica znatiželja je ubila mačku, a kada njezin vlasnik uđe u sobu i zatvori vrata za sobom, maca to vidi kao znak da iza tih vrata vi radite nešto misteriozno.

Vaš dom mačka doživljava kao svoj teritorij pa je tako i kupaonica za nju dozvoljena zona.

Može se naljutiti ako zatvorite vrata jer ipak je to njen teritorij! A i, kako smo već spomenuli, jako je zanima šta radite unutra, a samo je jedan način da to sazna – da uđe za vama.

Životinje moraju procijeniti vrijednost nečega kako bi odlučile šta im je prioritet.

Visoku vrijednost ima ono šta žele odmah i šta ih motivira na akciju.

Stručnjaci za biheviorizam životinja koriste ove značajke kako bi motivirali životinje kada ih treniraju, koristeći sistem nagrađivanja. Kada za nešto postoji kompeticija, vrijednost toga se povećava, a to vi radite svaki put kad zatvorite vrata kupaonice, odnosno toaleta.

Ranjivost, znatiželja i procjenjivanje vrijednosti moguća su objašnjenja, ali mnogi vlasnici mačaka zapravo vjeruju da je razlog ipak nešto drugo.

Mačke uvijek kontriraju, to im je u prirodi. U njihovom je DNK da žele ono što ne mogu imati. Pustite mačku unutra i ona će željeti van.

Napunite joj posudu s hranom i brzo će joj dosaditi, ali neka je napola prazna, odmah će prigovarati. Mace su jednostavno takve, a mi ih volimo zbog njihove luckaste i zabavne naravi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh