Svaštara

Italijani otkrili 3 najčešća simptoma oboljelih od kovida koji mogu da izazovu smrt

Za razliku od obične prehlade, zaraženi kovidom 19 imaju povišenu temperaturu prije nego što počnu da kašlju

Koronavirus - Ilustracija / CNBC

Italijanski Visoki institut za zdravstvo objavio je najčešće tipične simptome koje su imali zaraženi od kovida 19, a koji su podlegli bolesti, prenosi Tanjug.

Na osnovu istraživanja sprovedenog na 50.000 žrtava korona virusa u Italiji ustanovljeno je da je najveći dio preminulih prije hospitalizacije imao temperaturu – 71 odsto, probleme sa disanjem – čak 73 procenta preminulih, 34 odsto kašalj, kolitis/proliv 8 odsto bolesnika, a samo 8 odsto preminulih nije imalo nikakve simptome, piše list “Fanpejdž”, koji objavljuje rezultate istraživanja.

Za razliku od obične prehlade, zaraženi kovidom 19 imaju povišenu temperaturu prije nego što počnu da kašlju, a razvoj bolesti je u početku blaži nego kod sezonskog gripa.

Među 50.000 žrtava korona virusa pacijenti su u prosjeku prije zaraze patili od najmanje tri druge bolesti – najčešće povišenog pritiska, dijabetesa, srčanih oboljenja i demencije, prenosi “Telegraf“.

Od troje preminulih dvoje su bili muškarci, a prosječna starost žrtava korona virusa u Italiji je 80 godina.

Prema rezultatima istraživanja, glavni uzrok smrti kovid 19 bolesnika su krvni ugrušci, preterani odgovor imunološkog sistema i takozvana “citokinska oluja”, koja zauzvrat može pokrenuti akutni respiratorni distres sindrom ili ARDS.

Italijanski Visoki institut za zdravstvo je najvažnija naučna institucija u oblasti medicine i njeni stručnjaci redovno prate, analiziraju i objavljuju rezultate o epidemiološkoj situaciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh