Svaštara

Koliko se*sa je zapravo premalo? Što se krevet više ljuja, to je veza stabilnija

Odgovor na ovo pitanje otkriva neke od najdubljih nesigurnosti o našim intimnim odnosima, a to koliko imamo sek*s sa partnerom govori dosta i o našoj vezi.

Vođenje ljubavi - Cosmopolitan.hr

Psihology Today prenosi istraživanje u kojoj je učestvovalo preko 26.000 ljudi, a ispitanici su rekli da imaju seks 54 puta godišnje što je otprilike jednom nedeljno. U istraživanju su učestvovali samci, oni koji su u vezi, braku i partneri. Autori studije su posebno proučavali parove kod kojih je učestalost seksa bila manja – oko 51 seksualni odnos godišnje.

Slično istraživanje sprovedeno je 1990. godine i tada su ospitanici rekli da imaju veći broj seksualnih odnosa godišnje nego što je to pokazalo najnovije istraživanje.

Iako većina nas vjeruje da više se*sa vodi do više sreće, istraživanja pokazuju da takve povezanosti nema. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Social Psychological & Personality Science u kojem je učestvovalo više od 30 hiljada ljudi, bavilo se ispitivanjem povezanosti učestalosti se*sa i njihovog nivoa sreće. Istraživači su došli do zaključka da su parovi koji imaju se*s jednom nedeljno podjednako srećni kao i oni koji imaju se*s više puta.

Oni koji imaju se*s manje od jednom nedeljno pokazali su manje sreće. Međutim, neke druge studije i stručnjaci navode da postoji značajan raspon nižih prosječnih se*sualnih frekvencija. U istraživanju koje se odnosilo na brak bez seksa, 16 posto ispitanika reklo je da nisu imali seks sa partnerom u posljednjih mjesec dana, a čak 15 posto nije imalo se*s već 6 mjeseci. Brakom bez se*sa smatra se onaj brak u kome partneri imaju se*s 10 puta godišnje ili manje.

Učestalost se*sualnih odnosa često zaokuplja pažnju jer ju je lako izmjeriti. Ali, puno lošeg se*sa neće nikoga učiniti srećnijim i zadovoljnijim. Važno je da znate zašto nemate češće se*sualne odnose. Ako se svađate sa partnerom ili se obljubljujete od partnera se*s može da bude simptom većeg problema. Ako ste vas dvoje samo previše zaposleni, bolesni i spletom okolnosti niste u mogućnosti da imate češće se*s, onda nemate razloga za brigu.

Zapamtite da je najvažnije imati zadovoljavajući se*s, makar i jednom mjesečno, nego stalno imati nezadovoljavajući se*s u kojem nema intime ni osjećanja, prenosi Pressmedia


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh