Svaštara

Ovo su razlozi zbog kojih ne biste trebali spavati u istoj pidžami dva dana zaredom

PROSJEČAN muškarac mijenja pidžamu svakih 13 noći. Žene obično čekaju 17 noći da pidžamu ubace u perilicu rublja, tvrdi jedna britanska anketa. Iako se odlazak na spavanje u već nošenoj pidžami može činiti bezazlenim, to može imati neke alarmantne posljedice.

Spavanje - Dnevnik.hr

1. Spavate u nezdravom okruženju
Pidžama vam dodiruje kožu. Ako uvijek iznova nosite isti komad tkanine, bakterije i mrtve stanice kože mogu se početi skupljati u vašoj odjeći. Čak i ako redovito perete posteljinu, ona neće dugo ostati svježa jer dolazi u izravan kontakt s neopranom spavaćicom ili pidžamom. Nošenje iste pidžame može uzrokovati infekcije koje je teško liječiti.

2. Možete prenijeti mikrobe na drugu odjeću
Kad pidžamu stavite u perilicu, bakterije na njoj mogu se prenijeti na svu ostalu odjeću koja se nalazi u pranju. Ako ste pidžamu nosili dva tjedna zaredom, pranjem se nećete moći riješiti većine mikroba i prenijet će se na drugu odjeću koja dolazi u kontakt s kožom.

3. Utječe na kvalitetu spavanja

Slično kao što vam svježe oprana posteljina može pružiti osjećaj opuštenosti, spavanje u čistoj spavaćici čini da se osjećate svježije. Uvlačenje u krevet u znojnoj pidžami može vas držati budnim noću i izazvati svrbež.

4. Može pogoršati vaše alergije

Ako ste alergični na prašinu ili imate drugih respiratornih poremećaja, spavanje u staroj pidžami može nanijeti ozbiljnu štetu. Grinje jedu mrtve stanice kože pa ih privlače madraci i pidžame, što uzrokuje probleme s disanjem. Ako ste alergični na prašinu, bolje je mijenjati pidžamu barem svake druge večeri.

5. Možda će vam izazvati akne

Kad ne promijenite spavaćicu, u tkanini se nakupljaju bakterije i mrtve stanice kože. Noću se one pritišću na vaše pore, blokiraju ih i uzrokuju izbijanje akni. Također, kad se znojite u snu, vaša pidžama upija znoj, uzrokujući prištiće.

6. Neugodan miris
Vaša spavaćica upija znoj stvarajući savršenu mikroklimu za bakterije. One uspijevaju na vlažnim, tamnim mjestima, stvarajući neugodne mirise i ometajući vaš san, prenosi “Index“.

7. Može oslabiti vaš imunološki sustav

Kad nosite istu pidžamu iz noći u noć, vaš se imunološki sustav neprestano bori protiv mikroba, respiratornih komplikacija i alergija. Svi ti čimbenici mogu oslabiti obrambene snage vašeg tijela, što vam otežava obranu od virusa, piše BrightSide.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh