Svaštara

Nova danska studija: Maske pružaju ograničenu zaštitu?

Malo je javnozdravstvenih mjera bilo sporno kao zahtjev za nošenjem maski u javnosti. Mnogi Amerikanci i stručnjaci za javno zdravstvo mjere smatraju građanskom obavezom koja je neophodna za zaustavljanje pandemije, a drugi to vide kao kršenje osobne slobode.

Maska - Stil.kurir.rs

Nova studija vjerovatno će raspaliti polemiku. Danski istraživači izvijestili su u srijedu da hirurške maske nisu zaštitile nositelje od infekcije koronavirusom u velikom nasumičnom kliničkom ispitivanju.

Studija objavljena u Annals of Internal Medicine nije osporila da maske druge, ali zaključak je u suprotnosti sa stajalištem da maske također štite one koji ih nose, što je od prošlog tjedna stav i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Otprilike 40 država u SAD-u uvelo je određene mjere o nošenju maske. Dr. AnthonyFauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, zagovara da nošenje maske bude obvezno, kao i novoizabrani predsjednik Joe Biden, piše NY Times.

Od početka aprila do početka jula, istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu regrutirali su 6.024 učesnika koji su prethodno testirani kako bi bili sigurni da nisu zaraženi koronavirusom. Polovica je dobila hirurške maske i rečeno im je da ih nose kad napuštaju domove; ostalima je rečeno da ne nose maske u javnosti. U to je vrijeme bilo zaraženo dva posto populacije u Danskoj, što je znatno niža stopa nego danas u Europi i SAD-u.

Oko 4.860 učesnika završilo je studiju. Istraživači su se nadali da će maske smanjiti stopu zaraze za polovicu među onima koji su nosili maske. Međutim, 42 osobe koje su nosile masku su se ipak zarazile, što je 1,8 posto. Među onima koji nisu nosili maske zarazile su se 53 osobe, odnosno 2,1 posto. Razlika nije bila statistički značajna.

Koliko maska štiti osobu koja je nosi?

“Naše istraživanje pokazuje koliko je korist od nošenja maske – ne baš velika”, rekao je dr. Henning Bundgaard, vodeći autor studije i kardiolog sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Kritičari su brzo primijetili neka ograničenja studije. Učestalost infekcija u Danskoj je na mnogim mjestima bila niža nego danas, što znači da je učinkovitost maski za one osobe koji su je nosili bilo teško otkriti. Osim toga, nije sigurno ni jesu li svi nosili masku ispravno jer su sami sudionici prijavljivali rezultate, piše NY Times.

“Nema apsolutno nikakve sumnje da maske djeluju kao kontrola izvora, sprječavajući da osoba koja nosi masku prenese zarazu na druge”, rekao je dr. Thomas Frieden, izvršni direktor kompanije Resolve to Save Lives i bivši direktor CDC-a.

“No, upitno je kolika je osobna zaštita za one koji nose masku. Odgovor ovisi o tome koja se maska koristi i kakvu vrstu izloženosti virusu ima svaka osoba”, dodao je Frieden.

“N95 maska je bolja od hirurške”, rekao je dr. Frieden. “Hirurška maska je bolja od većine platnenih maski. Platnena maska bolja je od ničega.”

CDC je nedavno citirao desetke studija koje su otkrile da čak i platnene maske mogu pomoći u zaštiti onih osoba koje nose maske, prenosi “N1“.

“Ništa mi u ovoj studiji ne sugerira da je beskorisno nositi masku”, rekla je Susan Ellenberg, biostatistica s Medicinskog fakulteta Univerziteta Pennsylvania Perelman.

Doktorica Elizabeth Halloran rekla je da korisnost maski ovisi i o tome koliko je virusu osoba izložena: “Ako ovaj članak pokažete zdravstvenom radniku koji radi na COVID odjelu, sumnjam da bi on rekao da zbog ove studije neće nositi masku.”


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh