Svaštara

Radimo to pogrešno: Jeste li znali da postoji pravilan način jedenja čokolade?

Jeste li znali da postoji pravilan način jedenja čokolade? I da postoje ljudi koji su stručni za to?

Bijela čokolada - Pixabay.com

Britanka Jennifer Earle je konditorski ekspert i osnivačica Chocolate Ecstasy Tours koja tvrdi da je otkrila najbolji način kako jesti čokoladu. Mnogi, u požudi za slatkim, jedu red za redom, lome kockice, žvaču ih… Tako uopće ne dobivaju od čokolade puni okus kao ni užitak.

Earle savjetuje da 20 minuta prije degustacije čokolade ne jedete i ne pijete ništa te da izbjegavate nanošenje parfema i kreme za ruke – sve to može pokvariti okus. Također, tvrdi kako je najvažniji pristup čokoladi.

“Pristupite joj lagano i promišljeno. Prvo ju pomirišite, zatim lagano odlomite komadić i stavite u usta. Pomirisati ju trebate jer ima drukčiju aromu tada i onda kada ju zagrizete. Nemojte ju žvakati. Tajna je u tome da ju ‘cuclate’ – slina će ju polako topiti, a vi ćete maksimalno uživati u punoći okusa.”

Osim toga, Jennifer tvrdi da cuclanjem možete osjetiti drukčiji okus na početku, sredini i na kraju. Čokolada odlično pristaje uz neke druge namirnice, pogotovo slane. Poslužiti je možete na pladnju sa sirevima ili u kombinaciji sa slanim kanapeima.

“Osim sa sirom, čokolada se odlično slaže s bosiljkom, paradajzom i patlidžanom – naribajte manju količinu po ovim namirnicama.” prenosi “Radiosarajevo“.

Stručnjakinja je za kraj rekla jedno:

“Ne plašite se eksperimentirati ovom slasticom”, prenosi Daily Mail.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh