Svaštara

IZAŠAO VAN NAKON TOPLOG TUŠA PA ZAMALO UMRO: Obitelj ga pronašla u teškom stanju, uzrok šokirao i liječnike

Tijelo mu je bilo prekriveno osipom i otežano je disao. Doživio je anafilaksiju – za život opasnu alergijsku reakciju

Tuš - Glossy.espreso.rs

Kada se ovaj čovjek preselio s tropskoga otoka Mikronezije u znatno hladniji Colorado, ne samo da se nije aklimatizirao na hladnije vrijeme – bio je alergičan na njega. Ali toga uopće nije bio svjestan, prenosi “Net“.

Doživio je anafilaksiju
Jednoga dana istuširao se i izašao na hladan zrak, a kasnije tijekom dana obitelj ga je pronašla na podu kupaonice – tijelo mu je bilo prekriveno osipom i otežano je disao. Doživio je anafilaksiju – za život opasnu alergijsku reakciju.

Međutim, nije bilo poznato na što je alergičan – je li nešto pogrešno pojeo, koristio neku kozmetiku pa je koža tako reagirala… Ukućani su ga odvezli na Hitnu, a ondje su liječnici ustanovili da pati od – alergije na hladnoću!

Vrlo rijetko stanje
Primio je terapiju i vrlo brzo se oporavio. U medicini se ovo stanje naziva urtikarija na hladnoću, a testira se tako da se na kožu pacijenta, na nekoliko minuta, stavi kocka leda. Dijagnozu potvrđuje osip koji se javi u idućih nekoliko minuta, prenosi Insider.

Ovo bizarno stanje vrlo je rijetko, može se liječiti i često ga ljudi imaju samo privremeno. Pogađa manje od jedan posto stanovništva, uglavnom djecu i adolescente. Nacionalna organizacija za rijetke poremećaje tvrdi da je uzrok nepoznat.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh