Svaštara

Koja metoda je bolja u ranoj dijagnostici Covida? Skener ili rendgen pluća?

Jedna od dilema vezana za dijagnostiku korona virusa i to u ranoj fazi bolesti jeste ona vezana za pitanje koja metoda je prikladnija: snimanje pluća rendgenom ili skenerom.

Snimak pluća - Zena.blic.rs

U prilog tome da je CT snimak veoma pouzdan u detetktovanju promjena na plućima, jeste i iskustvo iz Kine gdje se od početka epidemije koristi skener za indentifikaciju zaraženih, a njegova pouzdanost podstakla je još u aprilu sve veće interesovanje za dodavanje CT snimka dijagnostičkom arsenalu u Americi (uz uzimanje brisa), pisale su “Stat news” koje su navele da skeniranje otkriva mutne “mrlje od stakla” u plućima, a koje su znak kovida-19.

“Stat nes” su navele i istraživanje objavljeno u časopisu “Radiology”, koje je sprovedeno nad 1, 014 pacijenta, a koje je pokazalo da je CT pronašao 97 posto kovid infekcija. Studija je, takođe, pokazala da je 48 posto pacijenata koji su imali negativan rezultat na testu brisom zapravo imalo koronu.

Snimak pluća – Zena.blic.rs

Snimanje skenerom koju američki sajt opisuje i kao “skupu dijagnostičku metodu”, podržalo je i “Fleischner” međunarodno društvo radiloga specijalizovanih za bolesti pluća za razliku od Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti i Američkog koledža radiologije.

Postavilo se i pitanje da li je CT skener efikasniji u (ranoj) dijagnosti od rendgena, što inače podržava pomenuto udruženja naučnika.

Naš pulmolog prim. dr sci. med. Tatjana Radosavljević smatra pak da se u dijagnostici polazi od rendgena koji može da detetkuje najranije oblike bolesti.

Snimak pluća – Zena.blic.rs

“Primijetila sam, što je veoma važno, da naši radiolozi veoma pažljivo posmatraju rendgenske snimke i da reaguju i na najmanju sumnju. Veoma precizno i detaljno opisuju sve promjene ukoliko ih ima”, ističe doktorka dodatni razlog za primjenu rendgen metode i dodaje da određene promjene mogu biti znak za dopunsku dijagnostiku u koju spada skener.

“Skener pluća se radi i kada je snimak rendgenom normalan, ali se imaju respiratorne tegobe. Da li će se raditi ili ne, određuje nadležni ljekar koji prati opšte stanje pacijenta”, dodaje doktorka i ističe da su skener i rendgen dvije potpuno različite dijagnostičke metode što po dužini primjene – prva se koristi posljednjih 25 godina, a druga duže od 100 godina, prva koja nas izlaže većem zračenju, sječe pluća na najsitnije dijelove, a druga ih prikazuje u dvije dimenzije (rendgen se zasniva na bilježenju fotohemijskog uticaja X zraka na srebrnu emulziju na filmskoj ploči. Prolazeći kroz strukture grudnog koša, kožu, mišiće, kosti, disajne puteve, krvne sudove, limfne žlezde i plućno tkivo, X zraci bivaju dijelom zadržani, upijeni, dok jedan njihov dio, koji pada na rendgen film, registruje kao sjenka različitog svjetlosnog intenziteta. Umjesto na RTG filmu danas se nalazi uglavnom bilježe na CD-u).

Pulmolog ističe i da od organizacije u kovid ambulantama zavisi da li će se neko slati na rendgen snimanje ili ne i napominje : “Nije ni svaka visoka temperatura razlog da se neko pošalje na skener. Rano otkrivanje kovida svakako je, prije svega, vezano za PCR testiranje, uzimanje brisa iz nosa, koje nema veza sa snimkom”.

Američki sajt Stat news naveo je da ova vrsta testiranje nije 100 efikasna, a naš pulomog objašnjava da test može da daje pogrešan rezultat ukoliko se ne obavi pravilno ili čestice virusa siđu u pluća.

Njena preporuka je svakako da se dijagnostika obavlja u sljedećim koracima: PCR testiranje, rendgen (po preporuci ljekara) i skener (po preporuci ljekara).

A na pitanje može li se ultrazvučnom metodi otkriti upala pluća, odgovora:

“Ne. Ultrazvuk inače nije metoda za ispitivanje pluća već samo promjena u plućnoj maramici”.

“NCBI” je naveo studiju koja je to dokazala i koja je istakla da ultrazvuk uprkos nižem stepenu kontaminacije, nižim troškovima i činjenici da se može raditi više puta u kraćem periodu, ne može da otkrije duboke i intrapulmonalne lezije, prenosi “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh