Svaštara

Olde, najstarija dama pingvin na svijetu

Njeno ime u prevodu sa danskog znači “Velika baka”, a zvanično je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji pingvin u zatočeništvu, na svijetu.

Olde je iz zoološkog vrta u gradu Odense u Danskoj, 14. oktobra napunila je 41. godinu i pripada vrsti papuanskog pingvina koja je poreklom sa subantarktičkih ostrva, koja obično živi između 10 do 20 godina.

Zbog svojih godina Olde sada ima nešto drugačiji tretman u odnosu na ostale pingvine, pa joj ribu poslužuju odvojeno kako ne bi morala da je deli s mlađim pingvinima.

Papunaski pingvini

Ova vrsta se lako prepoznaje po širokoj beloj šari na perju glave. Mladunci papuanskih pingvina su otpozadi sivi a napred beli.

Postoje dve podvrste papuanskih pingvina: Pygoscelis papua papua (severni papuanski) i nešto manja vrsta Pygoscelis papua ellsworthii (južni papuanski pingvini). Odrasli papuanski pingvini dostižu prosečnu visinu od oko 80 cm. Veoma su brzi pod vodom, dostižući brzinu od 27 km na čas, i dubine do blizu 100 metara, prenosi rts.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh