Svaštara

Što posiješ to ćeš i požnjeti: 10 dokaza koji bi nam mogli pokazati da se dobro vraća dobrim

Stara narodna izreka kaže “Što posiješ to ćeš i požnjeti.” U hinduizmu to je karma, to je uzročno-posljedična veza radnji i rezultata. Ako želite da vam se događaju pozitivne stvari morate i vi da budete pozitivni.

Djevojka - Astrosudbina.com

Istraživanja pokazuju da su osobe koje su navikle biti ljubazne, prijatne i zahvalne, srećnije. Ali ne treba da budemo previše ljubazni i naivni kako bismo izbjegli da nas drugi iskorištavaju. 1. Dobro vaspitanje. Lijepi maniri su nešto čemu treba da nas nauče naši roditelji već od ranog djetinjstva.

Ako ljubaznost nije lažna i ako dolazi iz srca drugi će vam sigurno uzvratiti istom ljubaznošću. 2. Uzajamna pomoć. Tek kada pomognemo drugome, možemo od njega zatražiti pomoć. Na taj način takođe možete steći nova prijateljstva, zbližiti se sa ljudima, prevazići poteškoće i stres.

Poznato je da djeca koja pomažu školskim drugarima uče bolje od one djece koja rade sama. 3. Mali znakovi pažnje. O našim najbližim znamo mnogo stvari, šta vole i šta ne vole. Malo nas se sjeti pokazati mali znak pažnje svojim voljenima osim u nekim posebnim prilikama.

Ono što mi dobijamo zauzvrat je ispunjenost i osjećaj blagostanja. 4. Oprost. Samo ako smo sposobni oprostiti drugima i oni će biti u stanju nama da oproste za greške koje smo napravili. Svi mi ponekad griješimo ali biti u stanju da oprostimo je ono najvažnije.

5. Ljubaznost. Ljubaznost je impuls zdrave osobe. Čak i ako zauzvrat ne dobijete ništa, ispunićete svoje potrebe i pokazati svoju dobrotu. 6. Činiti dobro. Bez obzira koliko je osoba u pravu, kada ispoljava bijes ona se smatra negativnom i lošom.

Kada činimo dobro osjećamo da su naši postupci dobri i legalni. 7. Biti dobar je dobro za zdravlje. Pokazivanje dobrote čini nas zdravijim. Pozitivna osećanja šire krvne sudove i povećava se nivo limfocita – ćelija imunološkog sistema tijela .

Oslobađanje endorfina – hormona radosti – smanjuje bol i smiruje. 8. Način komunikacije. Ljutnja razvija ravnodušnost što nikako nije korisna stvar. Ljubazni i dragi ljudi imaju daleko veći broj prijatelja od osoba koje nisu otvorene prema svijetu,piše Infpult

9. Sigurnost. Dobrota je sama po sebi dokaz da smo spremni da prihvatimo svijet i da u nama nema nikakvih prijetnji i opasnosti. Kada činimo dobro djelo pokazujemo drugima kakva smo osoba. 10. Dobrotom privlačimo dobrotu. Kada ulazimo u energetsku atmosferu dobrote tada je privlačimo sve više. Važno je da se ne izgubimo u neugodnim sitnicama kako bismo zadržali pozitivna osjećanja što duže.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh