Svaštara

DJEČAK SE UBIO JER JE SLOMIO TELEFON NA KOJEM JE PRATIO NASTAVU: OTAC NIJE IMAO PARE ZA POPRAVKU

Tinejdžer iz Indije digao je ruku na sebe nakon što je slučajno polomio ekran mobilnog telefona koji je dijelio sa čitavom porodicom.

Mobilni telefon - Twitter

Rohit Varak (16) iz zapadne države Goa razbio je telefon koji je dijelio sa još pet članova svoje porodice, kako bi mogao da prisustvuje online nastavi. Jednog dana je slučajno polomio ekran, četiri dana kasnije oduzeo je sebi život.

Koštalo bi oko 40 evra da se telefon popravi, ali tata nije imao taj novac – rekla je Neha, Rohitova sestra za Independent.
Rohitov slučaj nije izolovan u Indiji, gdje mediji svako malo izvještavaju o samoubistvima mladih otkako je uvedena blokada zbog koronavirusa u martu.

Mnoge škole su i dalje zatvorene zbog opasnog virusa, a djeca su prinuđena da pohađaju nastavu online, iako često nemaju ono osnovno što im je za to potrebno – poput mobilnog telefona.

Porodica Varak je jedna od takvih… Šestočlana familija živi od jednog i jedinog izvora prihoda, tačnije onog što Rohitov otac zaradi kao vozač autobusa. Njegov posao najviše je pogođen korona krizom, tako da je i para u kući bilo sve manje.

Kako se polako krenulo sa popuštanjem mjera malo nam je bolje, ali i sada u prosjeku zarađujemo 7 eura na dan. To nije dovoljno ni da se prehrani porodica – rekao je Bago Varak, ujak preminulog tinejdžera.
Porodica žali zbog smrti sina i brata, ali i brine zbog nemogućnosti da se školuje. Rohitov mlađi brat Gijanu (12) ne može da pohađa nastavu od 11. oktobra, kada je telefon polomljen. Sada mu nema ni popravke, policija ga je uzela kao dokaz…

Također, Rohitova majka će morati da napusti višu medicinsku školu, jer više neće moći da plaća školarinu koja iznosi oko 2.000 eura godišnje.

Ja želim da budem medicinski tehničar, ali kako to da priuštim, ako nema stipendije ili nečeg – kaže gospođa Varak.
Nadležni u ministarstvu prosvjete kažu da je koronavirus uništio djetinjstvo u Indiji, ali i da će pandemija imati dalekosežne posljedice. Istraživanja koje je proveo Unicef pokazuju da čak 98 domaćinstava sa djecom u Ahmedabadu nije imalo pristup internetu ili kompjuteru, tako da djeca nisu mogla da uče.

Čak 20 posto domaćinstava nema nijedan jedini android telefon, a mnogi i koji imaju, nemaju pristup 4G mreži.

Mnoga djeca su morala da napuste školu jer nisu imali osnovne uslove da prate nastavu – kaže profesor Ankur Sarin sa indijskog Instituta za menadžment.
On objašnjava da je često dolazilo do preklapanja predavanja za djecu različitog uzrasta što je izazvalo dodatne probleme unutar porodica. Bilo je situacija kada su djeca morala da uče noću, kada bi roditelji došli sa posla i donijeli jedini mobilni telefon koji imaju u kući.

Istraživanja pokazuju da skoro 30 posto djece u Indiji nije pohađalo nikakav vid školske nastave od marta otkako je uvedena blokada zbog koronavirusa.

Profesor Sarin kaže da samoubistva među djecom otkrivaju samo djelić problema sa kojima se mališani suočavaju u ovoj zemlji.

Mnogo je djece moralo da napusti školu jer roditelj više nisu mogli da finansiraju to. Mnogi nisu imali ni za obroke što je dovelo do teškog psihičkog stanja i kod djece i kod roditelja – objašnjava Sarin.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh