Svaštara

ŽENE NE MOGU DA IM ODOLE: Evo zašto momci sa BRADOM privlače djevojke

Činjenica je da brada i brkovi mogu znatno poboljšati ili pogoršati izgled muškarca.

Brada - Nezavisne.com

Konture lica i gustina brade mogu značajno uticati na to da li će nekom muškarcu brada lepo stajati ili ne. Međutim, u izboru između čistog, dečačkog lica i lica drvoseče u najvećem odlučuju lične preferencije, stil i utisak koji neki muškarac želi da postigne kod drugih bilo muškaraca bilo žena.

Biološka, estetska i socijalna određenost nošenja brade
Fenomen bradatih muškaraca možemo najpre sagledati sa stanovišta biologije. Dlaka na licu ne bi ni bilo da ne postoji specifičan razlog da tu rastu, zar ne?

Pračovek je bio znatno dlakaviji na svim delovima tela, pa i na licu. One su koristile muškarcima da izgledaju opasnije neprijateljima pri borbi za preživljavanje.

Takođe, bile su, a i danas su, izuzetno korisne tokom zimskih meseci. Dakle, može se reći da brada treba da bude na licu zato što joj je tu mesto.

To znači da dlakavost, bilo na licu ili na nogama, nije samo biološki nego estetski i socijalno određena. Sada da preformulišemo primarno pitanje: da li je brada trenutno estetski i socijalno prihvatljiva? Da, jeste.


Dokaz za ovu tvrdnju lako možete naći na svojim Instagram, Tumblr ili Fejsbuk profilima. Prosto, bradatih muškaraca ima svuda. Poslednjih godina su, zapravo, brade postale izuzetno popularne uz stil hipstera.

Kako brada izgleda na prvi pogled drugim ljudima?
Međutim, ne možemo tvrditi da su brade tokom celog toka istorije bile popularne.

Recimo, Aleksandar Veliki je bio prilično strog po pitanju brijanja brade i brkova kod svojih vojnika.Smatrao je da brada može oslabiti vojnika jer bi ga neprijatelj mogao povući za nju. Tako su vojnici bili lako prepoznatljivi po svojim čistim licima.

Treba napomenuti, da se povezivanje čistog lica sa nezrelošću bazira isključivo na prvom utisku, što znači da neka izuzetno ozbiljna ličnost može imati sasvim obrijano lice, ali ipak, neće tako delovati na prvi pogled, kao što možemo zaključiti iz navedenih studija.

Muškarci sa bradama, dakle, na prvi pogled drugim ljudima izgledaju ozbiljno, ti pojedinci daju utisak pravih alfa mužjaka. Neki učesnici studija su čak okarakterisali muškarce sa bradom i kao agresivne.

Zaključak je prilično logičan, agresiju, kao i rast brade prouzrokuje testosteron – muški hormon. Uz to, postoji mnogo načina da se nosi brada, a samo je jedan način da je uopšte nema.

To znači da brada može pomoći da se lice bolje uokviri, kao i da se istakne ono što je na njemu najprivlačnije – muževnost, prenosi republika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh