Svaštara

Novo pravilo koje definira ‘bliski kontakt’ sa zaraženima korona virusom

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti objavio je još jednu novu smjernicu za Covid-19, a koja se odnosi na “bliske kontakte” s nekim ko je zaražen koronavirusom, objavili su strani mediji.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Ova ustanova je prethodno definirala kao “bliski kontakt” razdaljinu unutar 1,5-2 metra od osobe zaražene korona virusom, u periodu od 15 minuta. Prema najnovijim smjernicama, “bliski kontakt” sada označava razdaljinu unutar 1,5-2 metra od zaražene osobe u ukupnom periodu od 15 minuta ili više tokom 24 sata.

Nove smjernice su ažurirane nakon izvještaja o slučajevima zaraze u Vermontu, gdje je utvrđeno da je uposlenik zatvora zaražen korona virusom u augustu nakon 22 interakcije s ljudima koji su kasnije testirani pozitivno na virus. Ta interakcija je iznosila ukupno 17 minuta tokom smjene zaposlenika, a barem jedna od asimptomatskih osoba je zarazila tog uposlenika.

Stručnjaci upozoravaju kako ovaj vremenski period ne treba shvatati striktno, jer se virus može prenijeti kako unutar kraćeg tako i unutar dužeg perioda.

Količina ili intenzitet izloženosti su od velikog značaja, kaže Amesh Adalja, viši asistent sa Johns Hopkins univerziteta.

“Nikad nije bilo ništa ‘čarobno’ oko 15 minuta, upravo je to epidemiologija pokazala kada se dogodila većina prenosa”, rekao je Adalja za HuffPost.

“Postoje slučajevi kada osoba ima više kontakata koji su tokom dana kraći od 15 minuta. To ih dovodi u značajan rizik od zaraze virusom,” dodao je, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh