Svaštara

Ovaj dio tijela nikada ne biste trebali brijati

Ako ste poput većine ljudi, vjerojatno ste u mlađim godinama donosili neke impulzivne odluke kada je riječ o vašoj kosi. Zgrabili ste britvicu ili škare i odrezali ste kosu, a kasnije požalili. Na sreću, kosa raste. Međutim, čak i sada morate biti oprezni jer brijanje određenih dijelova tijela može nanijeti trajnu štetu.

Depilacija - Zadovoljna.hr

Jedan dio tijela koji nikada ne biste trebali brijati, a to su obrve. Svrha obrva nije samo estetska.

“Obrve imaju specifične evolucijske funkcije”, kaže dermatolog Tsippora Shainhouse koji objašnjava da obrve “pomažu da vam znoj i vlaga ne kapnu u oči te sprječavaju da vam prljavština i prašina padaju u oči te vam pomaže da zasjenite oči od sunca”, prenosi “n1″.

Uz to, obrve i uokviruju lice i “pomažu u neverbalnom izražavanju misli i osjećaja”, kaže Shainhouse. Ako obrijete obrve možete izgubiti ove prednosti. No, neki ljudi se unatoč tome odlučuju na ovaj potez.

“Brijanje obrva može biti način oblikovanja ili stiliziranja za određeni izgled. Postalo je moderno skraćivati ​​i preusmjeriti repove za izgled lisičjeg oka ili ih potpuno obrijati kako bi imali prazan prostor za šminkanje”, kaže Shainhouse.

Ako želite urediti obrve, učinite to pincetom ili voskom. BestLife navodi četiri načina na koje brijanje obrva može negativno utjecati na vas.

1. Mogli biste dobiti kvrge od britvice
“Ako se ne obrije odgovarajućom tehnikom, brijanje može povući dlake i iritirati folikule, što dovodi do crvenih kvrga”, napominje Shainhouse.
Također upozorava na dodatne estetske probleme ako neprestano brijete obrve.

“Redovito brijanje istog područja također može izazvati iritaciju kože, te sekundarne promjene teksture i pigmenta.”

2. Obrve mogu biti gušće kad ponovno narastu
Jednom kad ste se počeli brijati, bilo da su to vaše noge ili brada, vjerojatno ste primijetili da su dlake izgledale drugačije kada su ponovno izrasle. Isto se može dogoditi i s vašim obrvama.

“Kad dlačice ponovno izrastu, vrhovi su tupi jer su odrubljeni u sredini osovine i istodobno rastu duže”, kaže Shainhouse. “Ovo može učiniti da obrve izgledaju grublje, te mogu biti guste i oštre.”

3. Mogli biste biti bez obrva mjesecima
Svima dlake mogu rasti različitom brzinom, a vaše obrve mogu rasti drugačijim tempom od kose, što brijanje obrva čini prilično rizičnim.

“Ne možete predvidjeti koliko će vremena trebati da obrve narastu, jer je stopa rasta dlake genetska i povezana je s dobi. Ako se pretjerano brijete, moglo bi proći najmanje šest tjedana da dlačice ponovno izrastu”, kaže Shainhouse.

4. Mogli biste porezati kožu
Koža oko i ispod oka jako je tanka, tanja od ostalih mjesta koja inače brijete što znači da biste se vrlo lako mogli porezati, što bi potencijalno moglo rezultirati krvavim neredom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh