Svaštara

Naučnici otkrili još jedan simptom kod oboljeljih od Covid-19

Već mjesecima se borimo s pandemijom koronavirusa, a stručnjaci rade na razvoju cjepiva koje bi trebalo olakšati tu borbu. Virus se i dalje širi diljem svijeta, a s dolaskom hladnijeg vremena javlja se i porast broja oboljelih.

Gripa - Mdsaude.com

Koronavirus možemo prepoznati po raznim simptomima, a najčešći su vrućica, težak kašalj i gubitak mirisa i okusa, no pojedini oboljeli suočili su se i s gubitkom kose.

U pokušaju da razumiju svaku zamršenost ovog virusa, znanstvenici su proučavali na koje sve načine patogen napada ljudsko tijelo. Jedan od najnovijih simptoma koji se pojavio kod mnogih je gubitak kose, a posebno među onima s “dugim covidom”, odnosno onima koji su pretrpjeli dugoročne posljedice virusa.

Covid-19 i gubitak kose

Liječnica Natalie Lambert provela je istraživanje te utvrdila da je gubitak kose među 25 simptoma kod onih kojima je dijagnosticiran covid. Istraživanje je provedeno na oko 1500 ljudi, a pokazalo je da su se oni pacijenti s “dugim covidom” više borili s gubitkom kose nego s mučninom i začepljenim nosom, prenosi “N1“.

Iako uzrok simptoma nije znanstveno dokazan, mnogi stručnjaci sugeriraju da je gubitak kose u oboljelih povezan sa stresom i tjeskobom. Ova vrsta privremenog gubitka kose događa se kada vaše tijelo doživi veliki stres, u obliku traume, šoka ili bolesti. Također, i prehrana može biti razlog tome jer nedostatak zdrave prehrane tijekom borbe s infekcijom može rezultirati gubitkom kose. No, još uvijek se čekaju čvrsti znanstveni dokazi koji će potkrijepiti ove tvrdnje.

Stručnjaci smatraju da je gubitak kose privremena faza te da bi se trebalo fokusirati na smanjenje stresa kod pacijenata koji su oboljeli od covida-19. Osim toga, prehrana je najvažniji aspekt oporavka. Prehrambena hrana bogata vitaminom D i željezom može biti vrlo učinkovita i zdrava za tijelo te može pomoći vašem tijelu u borbi s virusom, piše E Times.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh