Svaštara

Ozbiljan razlog: Nikada nemojte prati veš na 30 ili 40 stepeni

Pranje odjeće na nižoj temperaturi čini se kao dobra ekološka ideja, prije svega štedljiva. Ipak, stručnjaci upozoravaju kako to nije dobro za zdravlje.

Pranje veša - Ilustracija/Alo.rs

Bakterije žive u našem organizmu na temperaturi od 37 stepeni, što znači da ih temperatura od 30 stupeni možda neće eliminirati, a primjer jedne takve je i E. coli.

Zato mikrobiolozi savjetuju da se odjeća ne pere na temperaturama nižima od 60 stepeni, posebno ako je riječ o dječjoj odjeći, piše “Vecernji“.

Na tenama, koje su oprane na niskoj temperaturi, postoji čak 10 hiljada organizama povezanih izmetnim tvarima, a u samo dvije kašike vode koja se nalazi u mašini za veš, ima oko milion bakterija. Kako biste osigurali da se bakterije ne zadržavaju u mašini, preporučuje se da ju barem jednom mjesečno uključite da radi na 90 stepeni, bez veša u njoj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh