Svaštara

Profesor sa Harvarda objašnjava: Zašto ne bismo trebali pokušavati biti prijatelj sa svojim djetetom

U zadnje vrijeme je postalo veoma popularno da roditelji tretiraju djecu kao jednaku sebi, pokušavaju da budu prijatelji sa njima i plaše se ako im nešto uskrate da će se djeca okrenuti protiv njih.

infpult

Nažalost često se dešava da roditelji tim svojim nastojanjem naprave ogromnu grešku i time što pokušavaju biti prijatelji sa svojom djecom na kraju izgube vezu sa njima. Prema riječima Harvardskog psihologa Richarda Weissbourda biti prijatelj sa djetetom ima veoma negativan uticaj na djetetov moralni razvoj.

Kada roditelji postanu ovisni o bliskosti svoje djece to može pokopati važan dio djetetovog moralnog razvoja. To je ono što psiholozi nazivaju idealizacija, kada dijete idealizuje svoje roditelje, njihove vrijednosti, moral i ideale. Ako djecu tretiramo kao sebi jednakima ona neće imati težnju da postanu kao mi jer ima šaljemo poruku da su oni već takvi.

John Locke filozof iz 17. vijeka je iznio slično mišljenje. On je vjerovao da roditelji i dijeca mogu biti prijatelji samo kada djeca postignu zrelost. Da bi postigli prijateljstvo sa djecom roditelji moraju potvrditi svoj autoritet i oblikovati moralni karakter svog djeteta dok je još malo.

Ako želite da vaše dijete bude poslušno treba da uspostavite autoritet, jer dijete treba da shvati ko je glavni i treba da bude sposobno da pokaže pokornost. Roditelji su često veoma popustljivi prema svojoj djeci zbog čega djeca mogu da se udalje od njih kada odrastu,piše Infpult

Previše slobode i popuštanja djeci ne može donijeti ništa dobro pa djeca žbog nedostatka ispravnog prosuđivanja mogu postati suzdržana i distancirana. Mnogi roditelji u današnje vrijeme su frustrirani činjenicom da njihova odrasla djeca pokazuju malo inicijative i ambicije da postignu nešto u životu.

Ovaj problem bi mogao da se riješi kada bi roditelji u ranom djetinjstvu prestali da pokušavaju da budu prijatelji svojoj djeci, a umjesto toga da se fokusiraju na oblikovanje karaktera svoje djece kako bi oni naučili principe samoupravljanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh