Svaštara

Dobre strane korona virusa

Mjere karantina, uvedene širom svijeta zbog pandemije korona virusa, smanjile su onečišćenje zraka i emisije ugljendioksida za najviše stope zabilježene u historiji.

Smog - Tuzlalive.ba

Pandemija korona virusa stvorila je nešto što čak ni naučno-fantastični filmovi nisu uzeli u obzir!

Prazni gradovi, napušteni aerodromi i škole, obustava zračnog saobraćaja i zabrana kretanja putnika, kao i zatvoreni restorani i kafići, bilo je nezapamćeno iskustvo za cijeli svijet. Posljedice takvih dešavanja nisu isključivo negativne, jer je bilo i nekih pozitivnih efekata, a ovdje ćemo navesti neke od njih:

Smanjenje emisije ugljendioksida

Saobraćaj i upotreba vozila svih vrsta drugi su najveći uzrok zagađenja zraka, nakon emisija nastalih zbog industrijskih aktivnosti, što također čini četvrtinu globalnih emisija ugljendioksida (CO2).

Mjere karantina, uvedene širom svijeta zbog pandemije korona virusa, smanjile su onečišćenje zraka i emisije ugljendioksida za najviše stope zabilježene u historiji, navodi se u izvještaju Deutsche Wellea (DW).

Smanjene emisije dušikovog oksida

U februaru ove godine objavljene su fotografije američke svemirske agencije NASA, koje su sateliti snimili iznad Kine, a pokazuju kako se nivo tamošnjeg onečišćenja zraka smanjio nakon uvođenja karantina zbog pandemije korona virusa.

Satelitski snimci NASA-e pokazali su smanjenje nivoa dušikovog oksida (NO), nakon rekordnog pada aktivnosti kineskih fabrika, nakon što su proizvođači zaustavili proizvodnju u sklopu napora da se virus obuzda.

Dušikov oksid je štetni plin koji se emitira iz motora vozila i industrijskih postrojenja, a najveći pad je zabilježen u područjima blizu epicentra širenja virusa u Wuhanu.

Sprečavanje smrtnosti

Dr. Johannes Lelieveld, direktor Instituta za hemiju Max Planck, izjavio je za web portal njemačke televizijske mreže NDR (29. aprila 2020.): “Procjenjujemo da je u prve dvije sedmice uvođenje karantina izbjegnuto oko 7400 prijevremenih smrtnih slučajeva i 6600 slučajeva dječje astme”, prenosi DW.

Lelieveld je jedan od autora studije koja je procjenjivala podatke sa satelita i više od 10.000 mjernih stanica u 27 zemalja, uključujući razne evropske zemlje, poput Njemačke i Španije, ali i iz Kine, Indije i Čilea.

Studija koju su proveli istraživači s indijskih i kineskih univerziteta, prenosi DW, otkrila je da će se godišnji broj smrtnih slučajeva u Indiji smanjiti za 650.000 ljudi, ako se zadrži trenutni indeks kvalitete zraka.

U istom kontekstu, još jedna studija je pokazala da bi značajno smanjenje onečišćenja zraka izazvano mjerama zatvaranja spasilo 11.000 života u Evropi, prema studiji koju je proveo Centar za istraživanje energije i čistog zraka (CREA), prenosi DW.

Glavni istraživač Laurie Milivirta izjavio je da su mjere protiv novonastalog korona virusa imale “sličan efekat u mnogim regijama svijeta”.

Naprimjer, u Kini se koncentracija dušikovog dioksida i čestica u zraku smanjila za 25 posto, odnosno 40 posto dok su na snazi bile rigorozne mjere. “Prema tome, može se izbjeći i više smrtnih slučajeva”, dodao je Milivirta.

Stručnjaci smatraju da onečišćenje zraka širom svijeta smanjuje prosječni životni vijek za tri godine i uzrokuje 8,8 miliona prijevremenih smrti svake godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh