Svaštara

NIJE ŠARMANTAN I DUHOVIT KAKO SE PREDSTAVLJA: KAKO ZA PET MINUTA PREPOZNATI PSIHOPATU

Psihopata je osoba sa patološki oštećenim karakterom, koja osjeća akutni deficit savjesti i moralnih kvaliteta.

Manipulacija - Ilustracija/Spletnik.si

U spektru osjećanja koja doživljava nema ljubavi i naklonosti. U vezu stupa samo da bi dobio resurse koji su mu potrebni. Ovi resursi mogu biti novac i druga materijalna dobra, veze i naravno emocije. Njegov unutrašnji svijet je prazan i bezbojan, pa drugima mora da oduzme svijetle boje

Psihopata ima sljedeće osobine:

Upečatljiva harizma – brzo šarmira sve oko sebe i postaje centar pažnje. Poseni izrazi lica, gestovi, maniri i humor odmah ga stavljaju korak iznad svih ostalih. Izgleda da se ne može naći zanimljiviji i šarmantniji sagovornik.

Ovdje je vrijedno zapamtiti da ne postoje idealni ljudi, ali čovjek može savršeno da ispuni svoju ulogu. Uloga psihopate se po pravilu poklapa sa zahtjevom mete. U drugom društvu je sasvim drugačija osoba.

Dosada se brzo javlja – psihopati sve brzo dosadi i želi da promijeni sredinu. Njegova interesovanja su površna, on dugo ne može da usmjeri pažnju na jednu stvar. Devastirani unutrašnji svijet primorava ga da iznova i iznova traži dodatnu stimulaciju i uzbuđenja.

Stoga se vrlo često početak veze sa psihopatom pamti kao izuzetno uzbudljivo i zabavno vrijeme. U običnom životu, običnog čovjeka nema toliko avantura i zabavnog vremena. Običan čovjek ne osjeća potrebu za tim, dok psihopate ovo doživljavaju kao način da se osjete živim, prenosi “Hayat“.

Manipulacija – možete da razgovarate sa psihopatom cijelu noć i da se čak i ne sjećate o čemu ste razgovarali. Ovo se manifestuje njegovom tendecijom da zamračuje događaje i manipuliše činjenicama. Hvali sve ono što i jeste i nije za pohvalu, pa žrtva veoma brzo naseda. Cilj svake manipulacije je uvek pribavljanje resursa. Usput, psihopata još više vezuje žrtvu za sebe, postiže modele razmišljanja i ponašanja koji su mu potrebni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh