Svaštara

Ovo je najgora stvar koju možete reći svojim unucima

BAKE i djedovi oduvijek imaju reputaciju onih kojima je zadatak razmaziti unučad i hvaliti ih na sva zvona. No, što ako neke riječi, čak i one izrečene u dobroj namjeri, ispadnu sasvim pogrešne?

S bakom i dedom - YuMama.com

Riječi trebate pomno birati, a stručnjaci iz različitih područja, profesionalni treneri, savjetnici i terapeuti, slažu se oko toga što nikada ne biste smjeli reći svojim unucima. Nikada ih ne uspoređujte s ostalim članovima obitelji – bilo da su to njihovi roditelji ili njihova braća ili sestre ili rođaci.

Ponekad takve usporedbe ne radite svjesno ni namjerno, ali djeci mogu zvučati upravo tako.

“[Kad kažete], ‘Susie je pametna, a Emily je lijepa’, mislite da ste dali kompliment. Ali sve što je Susie čula je da je nije lijepa i sve što je Emily čula je da nije pametna”, objašnjava Felicia Broccolo, certificirana životna trenerica.

Slična šteta može nastati uspoređivanjem djece s njihovim roditeljima, čak i kad to mislite kao kompliment.

“Mogli bismo reći: U ovome si čak i bolji od svog oca ili tvoja majka nije baš bila dobra kuharica, ali ti jesi”, objašnjava psihoterapeut i savjetnik za veze Dan Auerbach: “Ovo su primjeri kada su baka i djed na svoje unuke prebacili nedefinirane osjećaje u vezi sa svojim djetetom, koje je sada roditelj. To može biti vrlo zbunjujuće za unuka koji pokušava uspostaviti vlastiti identitet i odjednom je uvučen u neke konflikte između bake ili djeda i roditelja”.

Osim toga, postoji još nekoliko rečenica koje ne biste trebali upotrebljavati u komunikaciji s unucima:

1. Da si moje dijete…
Ako mislite da biste svojim unucima bili bolji roditelj od onih koje imaju, zadržite to za sebe. I ne samo zato što bi to moglo naštetiti roditelju, već bi moglo utjecati i na djecu.

“Bake i djedovi mogu ponekad pomisliti da znaju više ili bolje od svoje djece kada je roditeljstvo u pitanju”, kaže Danielle Friedman, licencirana savjetnica za mentalno zdravlje u Free Space Counselingu, prenosi “Index“.

2. Jesi li siguran da želiš to jesti?
Komentari djedova i baka o prehrambenim navikama ili obliku tijela njihovih unuka mogu utjecati na djecu tijekom cijelog života.

“Imala sam više klijenata koji su priznali da su zbog kritičnih komentara baka i djedova započeli s kroničnim dijetama i razvili nedostatak samopouzdanja”, objašnjava terapeutkinja Erin Grumley: “Može se pretpostaviti da su ti djedovi i bake imali najbolju namjeru, ali kritički komentari o tijelu u mladosti mogu imati dugoročne učinke.”

Prema Grumley, “to je još gore ako postoje financijske nagrade za mršavljenje ili posramljivanje zbog izbora hrane, poput: ‘Želiš li to stvarno jesti, dušo?”3. Nemoj to govoriti mami i tati
Poticanje čuvanja tajni djecu uči pogrešne lekcije o poštenju i otvorenoj komunikaciji s voljenima i osobama od povjerenja.

“Bolja alternativa je reći nešto poput: ‘Pitajmo mamu ili tatu prije nego što to učinimo'”, kaže Jessica Sweeney, savjetnica za mentalno zdravlje i osnivačica Sunglow Counselinga.

I da, to vrijedi i za naizgled bezazlene primjere poput konzumacije slatkiša prije ručka jer time šaljete poruku da je zamagljivanje istine prihvatljivo.

4. Smiri se
Baš kao i slične izreke poput “ne dramatiziraj” ili “nema razloga da se tako ponašaš”. Osjećaji su i kod djece stvarni, a bake i djedovi bi trebali poticati djecu da ih izražavaju, piše Best Life.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh