Svaštara

Zlatna italijanska pravila za pravilnu pripremu tjestenine

Italijanska kuhinja je prepoznatljiva po tjestenini, a majstori kuhinje u ovoj zemlji su otkrili nekoliko pravila kako na pravi način skuhati, poslužiti i jesti tjesteninu.

Tjestenina - Dnevno.hr

U nastavku pročitajte navedene italijanske savjete.

Nikada ne stavljajte ulje u vodu

Ulje se odvaja i pluta na vodi pa neće spriječiti da se tjestenina lijepi. Također, nakon što skuhanu tjesteninu ocijedite, ulje će se zalijepiti za nju i to će spriječiti zadržavanje sosa na njoj, a to nikako ne želite.

Ukoliko želite biti sigurni da se tjestenina neće lijepiti, kuhajte je u velikoj količini vode. Na taj način će se skrob raspršitit po vodi i neće se ponašati kao ljepilo. Pravilo je da se u lonac stavi litar vode na svakih 100 grama tjestenine.

Čekajte da voda proključa

Ukoliko želite da vam tjestenina bude al dente, onda je važno da voda proključa i da je kuhate što kraće u njoj. Bitno je istaći da će proključala voda želatinizirati skrob koji se nalazi u tjestenini i tako je učiniti lakše probavljivom.

So dodajte tek kada voda proključa

Ukoliko dodate so hladnoj vodi, odgodit će vrijeme koje je potrebno da ona proključa. S druge strane, kada se so ubaci u proključalu vodu, onda će povisiti temperaturu i bit će toplija najviše što je u tom trenutku moguće.

Ne smanjujte vatru

Držite visoku temperaturu na tački ključanja jer će se tjestenina tako brže skuhati i to je jedini način da postignete al dente način. Ako smanjite temperaturu kuhanja, na kraju ćete dobiti kašastu tjesteninu.

Nikada ne lomite špagete

Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez razloga, već da bi se mogle dobro omotati oko viljuške, obuhvatiti sos kako treba i samim time stvoriti savršen zalogaj.

Ukoliko takvu tjesteninu lomite onda pravite grešku jer ih tako ne možete omotati oko viljuške, ali ni jesti kao makarone.

Testirajte je li tjestenina dobro kuhana

Tjestenina bi trebala biti dovoljno mekada kada se zagrize da se ne osjeća krckanje. ali u isto vrijeme da bude dovoljno žilava da se ne raspada.

Ako je želite servirati al dente, pogledajte presjek kada odgrizete komad. Shodno tome, u sredini bi se trebao vidjeti tanki dio svjetlije boje od ostalog, a kod špageta to bude tačkica.

To se na italijanskom zove Punto Verde (zelena tačka) i znači da je tjestenina al dente, a ukoliko se desi da nextane, onda ona više nije kuhana na takav način, prenosi “Index“.

Ne ispirite tjesteninu nakon kuhanja

Važno je da na kraju kuhanja, nakon cijeđenja, tjesteninu ne ispirete vodom jer je to jedna od velikih grešaka.

Na taj način ćete ukloniti s njene površine skrob koji pomaže da se tjestenina dobro sljubi sa sosom.

Sos neka bude već spreman

Stavite tjesteninu u kuhani sos, uključite peć i kuhajte nekoliko minuta. Ako je sos pregust, dodajte mu malo vode u kojoj se kuhala tjestenina – ona sadrži mnogo skroba, obogaćuje okus sosa i pomaže mu da se bolje zalijepi za tjesteninu.

Tjesteninu poslužite odmah

Tjesteninu je najbolje poslužiti vruću i svježe kuhanu. Okus ovog jela možete poboljšati dodavanjem naribanog parmezana ili Pecorino Romana, a čak i nasjeckanih biljaka poput bosiljka i peršuna.

Tjestenina se tradicionalno jede kao samostalan obrok, a ne kao prilog mesu ili ribi. Na taj način ćete u potpunosti uživati u njenoj nježnoj harmoniji okusa. meso ili riba se poslužuju uz povrće kao prilog, piše The Local.

Od ostataka napravite novo jelo

Ni u kojem slučaju ne podgrijavajte tjesteninu. Ne radite to ni u mikrovalnoj ni u tavi jer će okus biti još lošiji. Umjesto toga, od ostataka napravite novo jelo.

U Italiji se ostaci tjestenine obično peku s drugim sastojcima poput suhog mesa, mozzarelle, kuhanih jaja i povrća kako bi se napravilo ono što se zove pasticcio (to doslovno znači “nered”).

Ostatke znaju pomiješati i s jajima i pretvoriti ih u neku vrstu tortilja tjestenine, zvane frittata di maccheroni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh