Svaštara

Stomatolog pokazao koliko vam paste za zube zapravo treba, objava postala viralna

GAO JYE TEH je stomatolog iz Malezije koji se – poput mnogih ljudi – tijekom karantene uzrokovane pandemijom koronavirusa odlučio pridružiti TikTok zajednici.

Stomatolog - Index

“Otkrio sam da sam lako pamtim informacije koje sam naučio gledajući objave na TikToku jer su često prenošene na kratak, probavljiv i zabavan način. To me potaknulo na razmišljanje: Što ako bih i na ovaj način mogao proširiti svijest o zubima?” ispričao je Gao kako je došao na ideju da pokrene vlastiti profil na ovoj društvenoj mreži.

Pokazalo se to kao jako dobra ideja jer je samo jedan od njegovih videa dosad pregledan više od šest milijuna puta. Naime, u njemu je pokazao kolika vam je količina paste za zube potrebna tijekom četkanja.

Prema njemu, svima starijima od tri godine potrebna je količina veličine zrna graška. Onima mlađima od tri godine potrebno je na četkicu staviti zubnu pastu tek u tragovima. Naglasio je da je korištenje zubne paste u količinama većima od preporučenih najviše štetno za djecu čiji se zubi još uvijek razvijaju ispod desni. No to je štetno i za odrasle.

“To je zato što fluor, ako se koristi u velikim količinama, na zubima u razvoju može izazvati kozmetičko stanje poznato kao zubna fluoroza. Kozmetičke implikacije kreću se od blage promjene boje do žutih i smeđih mrlja, pa čak i do očitih jamica na zubima”, rekao je, prenosi “Index“.

Međutim, važno je znati i da, ako se koristi premalo zubne paste, vaši zubi neće imati koristi od zaštitnih svojstava fluorida.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh