Svaštara

ZAŠTITITE SEBE I DRUGE: Ovo su okolnosti u kojima je poželjno nositi masku i u vlastitom domu

Stručnjaci ističu da zaštitne maske spječavaju širenje zaraznih čestica u zraku te štite od udisanja tih čestica

Maska - Blogspot

Od početka pandemije koronavirusa stalno slušamo da je potrebno nositi zaštitnu masku kada izlazimo u javnost jer se njima sprječava širenje zaraze. No, što je s nošenjem maski kod kuće?

Stručnjaci tvrde da biste ih trebali nositi kod kuće u određenim okolnostima, piše Web MD.

Ako živite s drugim ljudima u kućanstvu, trebali biste nositi masku ako osjetite simptome bolesti, primjerice vrućicu, kašalj, proljev, umor ili bol u mišićima. Nošenje maske, samoizolacija (boravak u svojoj sobi) i druge mjere predostrožnosti mogu vam pomoći da zaštitite ljude oko sebe, čak i ako se radi o simptomima gripe.

Procijenite rizik
Osim toga, trebali biste nositi masku kod kuće ako ugostite nekoga tko ne živi s vama. Primjerice, ako vam dođe vodoinstalater bitno je da on nosi masku, ali i svi članovi kućanstva.

Naime, maske sprječavaju širenje zaraznih čestica u zraku te štite od udisanja tih čestica. Ako svi članovi kućanstva u ovom scenariju nose masku i poštuju socijalnu distancu, rizik od udisanja virusa se drastično smanjuje, prenosi “Index“.

U još nekim situacijama poželjno je nošenje maske u vlastitom domu. Primjerice, ako se jedan od članova kućanstva vratio sa službenog puta ili baš i ne nosi masku u javnosti, bilo bi dobro da svi ukućani nose masku.

Sami procijenite koliki je rizik u pojedinim situacijama i odlučite kada ćete nositi masku kako biste zaštitili sebe i druge ukućane.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh