Svaštara

Kiselinom su joj uništili lice, ali je i dalje jedna od najljepših i najmoćnijih žena

Njenu priču podijelila je rumunska fotografkinja, Mihaela Narok, koja je fotografirala za “Atlas ljepote”

Marzieh - Mihaela Narok

Rumunska fotografkinja, Mihaela Narok je protekle dvije godine, provela putujući svijetom. Imala je samo jedan cilj, a to je da kroz objektiv fotoaparata zabilježi ljepotu žena, u okviru njihove kulture iz raznih zemalja.

Obišla je 37 zemalja u potrazi za ljepotom, koju je zabilježila fotografijama. Tako je i nastao “The Atlas Beauty” (Atlas ljepote) Svaka objavljena fotografija ima svoju priču. Narok ih objavljuje i na društvenim mrežama i svaka je posebna.

Međutim, jedna se na neki način izdvaja. To je fotografija Marzi (Marzieh), prelijepa žena koja je bila žrtva napada kiselinom. Što nije neubičajno u Iranu, zemlji iz koje dolazi.

– Ona je Marzi, jedna od najačih žena koju sam srela. Fotografiju sam snimila prije izvesnog vremena u Iranu i danas nakon što sam dobila saglasnost od Marzi odlučih da je objavim. Marzi se vozila u Isfahanu u Iranu prije šest godina, kada su dva muškarca na motorima, približila se njenom automobilu. Jedan od njih joj je bacio kiselinu u lice i onda su pobjegli. Policija ih nikad nije uhapsila i pored toga što su ulice pokrivene video-kamerama. U Isfahanu je iste godine bilo nekoliko sličnih slučajeva gdje počinioci nikada nisu bili uhvaćeni! Sva ta grozna djela bila su usmjerena prema ženama koje nisu nosile konzervativnu odjeću.

– Mnogi Iranci vjeruju da su ovi napadi počinjeni u saučesništvu različitih vlasti kako bi se žene obeshrabrile da prihvate liberalniji način odijevanja. Ali i nacionalne i lokalne vlasti porekle su bilo kakvu umiješanost. Danas Marzi pokušava podići svijest o tim strašnim napadima i zalaže se za zabranu prodaje kiselina. Iako je počela plakati kada se sjetila tog užasnog dana, željela mi je ispričati cijelu priču. Zatim se ponovo nasmiješila. Bio je to osmijeh moćne žene koja je smogla snage i hrabrosti da prevlada patnju i bori se za svoj cilj svakog dana, kako se to ne bi ponovilo drugim ženama, prenosi “Avaz“.

Draga Marzie, nevjerojatne žene poput tebe razlog su zašto radim ovaj projekt. Puno vam hvala što ste mi pokazali najčistiji oblik ljepote – napisala je Narok u opisu fotografije.

Marzi je postala borac za prava žena i javno, jasno i glasno govori o tome.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh