Svaštara

Ovaj muž je izračunao koliko bi domaćice MJESEČNO zarađivale da su PLAĆENE za SVOJ POSAO: Od cifre MU NIJE DOBRO BILO

Ona je majka, žena, domaćica… Svaka žena kojoj je radno mjesto njen dom, nerijetko se suočava sa neshvatanjem okoline zbog količine obaveza i “radnog vremena” koje provodi održavajući svoje domaćinstvo.

Ovaj muž je izračunao koliko bi svi muževi trebali da plate svojoj supruzi za sav posao u domaćinstvu i odgoj njihove djece, pa je došao do zaključka da oni to sebi ne bi mogli da priušte.

„Mislim, kada kažem da sebi ne bih mogao priuštiti da moja supruga ostane kod kuće. Evo i zašto… Moja supruga ostaje kod kuće i brine se za našeg sina svaki dan. Mijenja mu pelene, hrani ga, igra se s njim, uspavljuje ga i utješi ga kad je uznemiren.

Naravno, takvu pažnju dijete dobija i u vrtiću. Ali je razlika u tome da je naš sin ženin jedini fokus. Ne postoje druga djeca o kojoj bi se ona trebala brinuti. Sva njena pažnja i energija je usmjerena njemu.

Naravno da je to normalno za svakog roditelja, da voli i da se brine o svojem djetetu. Ali, na primjer, dadilja za takav posao dobija 705 dolara nedjeljno, 36.660 dolara godišnje: ja sebi to ne bi nikako mogao da priuštim.“

Nelmes ističe da u osnovi postoji profesionalna usluga za svaku aktivnost koju obavlja svaka majka i domaćica, koju bi trebalo platiti.

Prikazao je koliko se te usluge naplaćaju godišnje u prosjeku:

Oko 33.500 eura košta dadilja zaposlena puno radno vrijeme godišnje.

-4.700 eura – profesionalna čistačica
-2.370 eura – lični nabavljač
-11.400 eura – svakodnevni kuuar

-3.560 eura se plaća finansijskom savjetniku za planiranje kućnog budžeta, troškova i slično
-823 eura bi Nelmes morao platiti ženi ako bi mu bila pratilja za poslovnu večeru.
-1.180 eura je trošak godišnjeg pranja veša. Plata koju bi imala majka i domaćica kada bi se sve njene aktivnosti klasificirale kao profesionalne usluge iznosila bi više od 66.000 eura godišnje.

„Moja plata ne pokriva ono što moja supruga radi za našu porodicu. U tom smislu, ne bih si je mogao priuštiti kao radnu snagu. Totalno sam zakazao u tome da joj odam priznanje koje zaslužuje. Jer sve stvari koje ona radi za mene i našu porodicu ne radi zbog plate. Na čudan način joj sada pokušavam reći koliko je cijenim kao ženu, kao majku i kao osobu koja je uvijek tu za mene i moj je oslonac u životu“ , napisao je Nelmes.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh