Svaštara

Najveći stres zbog pandemije doživljavaju roditelji male djece, tvrdi istraživanje

KAKO smo ušli u sedmi mjesec pandemije, vidljivije su sve izraženije posljedice koje ova situacija ostavlja na mentalno zdravlje ljudi. No čini se da su time najviše pogođeni roditelji s malom djecom.

Naime, iako je pandemija sigurno utjecala na mentalno zdravlje svih demografskih skupina, istraživanje Američkog psihološkog udruženja pokazalo je da su u aprilu i maju ljudi s djecom mlađom od 18 godina bili znatno više pod stresom nego oni koji nisu roditelji.

Noviji podaci istraživanja RAPID-EC Sveučilišta Oregon, koje je anketiralo 1000 nacionalno reprezentativnih roditelja s djecom mlađom od 5 godina svakog tjedna do kraja srpnja i nastavit će s njihovim praćenjem do kraja prosinca, pokazuju da su roditelji male djece posebno pod stresom.

Čak 63 posto roditelja reklo je da osjećaju da su izgubili emocionalnu potporu tijekom pandemije. Prema studiji s Harvard’s Graduate School of Education, 61 posto roditelja djece u dobi 5, 6 i 7 godina u Massachusettsu složilo se da se zbog pandemije osjećaju “nervozno, tjeskobno ili na rubu snaga”.

“Ovo je kronična destabilizirajuća sila za naš život, obitelji, roditelje i djecu”, rekao je dr. sc. Pooja Lakshmin, klinički docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta George Washington: “To trebamo tretirati kao krizu mentalnog zdravlja kojoj ne vidimo kraj”, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh