Svaštara

Mrtvom tijelu treba sto godina da se posve raspadne, a ovaj dio nikad ne nestaje

SMRT obično smatramo krajem puta, no s našim se tijelom nakon što umremo događa još mnogo toga.

Mrtvačnica - Nezavisne

Naše tijelo se sastoji od preko dvjesto kostiju, nekoliko bilijuna mikroba i preko 37 bilijuna stanica, a nakon smrti, nekim je organima potrebno i nekoliko godina da se potpuno raspadnu, dok jedan dio tijela nikad ne nestaje – naši zubi.

Nekoliko minuta nakon smrti
Prvo što se nakon smrti počne razgrađivati je naš mozak, piše Business Insider. Kad nam srce prestane kucati, prestaje protok krvi koji transportira kisik u naše organe i tkiva. Bez krvi, organi kojima je potrebno najviše kisika počinju propadati.

Nakon nekoliko sati
Procesi se mijenjaju i u probavnom sustavu. Mikrobi koji se nalaze u njemu, a služe nam kao pomoć pri probavljanju hrane, nemaju se više čime hraniti, pa počinju bježati. Iz crijeva putem tkiva i krvnih žila putuju do jetre i žučnog mjehura, za što im treba samo nekoliko sati. Kad pojedu te organe, iz žučnog mjehura se razlijeva žuč, koja nam je za života pomagala u probavi masnoća, te tijelo dobiva žuto-zelenu boju.

Nakon nekoliko dana
Dva do četiri dana nakon smrti mikrobi su posvuda po tijelu. Oni počinju proizvoditi toksične plinove poput amonijaka i sumporovodika, koji uzrokuju da se tijelo napuhne i počne zaudarati, prenosi “Index“.

Nakon nekoliko mjeseci
Nakon tri ili četiri mjeseca tijelo mijenja boju u smeđe crnu jer propadaju krvne žile, a željezo koje je u njima počinje oksidirati. Otprilike u isto vrijeme molekularna struktura koja je stanice držala na okupu raspada se, a tkivo se pretvara u vodenastu kašu.

Nakon godinu dana
Nešto više od godinu dana nakon smrti pamučna odjeća na tijelu se raspada pod utjecajem kiselina i toksina iz tijela. Nakon toga, duže vrijeme se ne događaju nikakve velike promjene.

Nakon deset godina
Desetak godina nakon smrti, u uvjetima s dovoljno vlage i niskim udjelom kisika, pokreće se kemijska reakcija koja masne naslage na bedrima i stražnjici pretvara u masu sličnu sapunu koja se naziva mrtvački vosak. U uvjetima u kojima nema dovoljno vlage dolazi do prirodne mumifikacije.

Nakon pedeset godina
Nakon 50 godina tkivo nestaje, a ostaje mumificirana koža i tetive. S vremenom će se i one razgraditi, pa će 80 godina nakon smrti preostati samo kosti u kojima će polako nestajati kolagen, nakon čega će ostati samo krhka mineralna struktura.

Nakon sto godina
Stotinu godina nakon smrti kosti se raspadaju u prah. Ipak, postoji jedna stvar u tijelu koja je iznimno trajna i neće nestati i do nekoliko hiljada godina, a to su naši zubi.

Forenzička arheologinja sa sveučilišta u Sydneyju, Estelle Lazer, objašnjava da je uzrok tome činjenica da bakterije koje uzrokuju kvarenje zubiju ne mogu preživjeti nakon smrti domaćina.

“Zubi se tijekom života lako kvare, ali nakon smrti to prestaje. Zubi obično traju prilično dugo, neki i po nekoliko desetaka hiljada godina”, ispričala je ona za ABC Science.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh