Svaštara

Želi umrijeti jer je neizlječivo bolestan: Prenosit će sve na Facebooku

Francuz Alain Cocq koji boluje od neizlječive bolesti prestao je uzimati lijekove, hranu i vodu nakon što mu je predsjednik Emmanuel Macron odbio molbu za potpomognuto samoubistvo.

Alain Cocq - Facebook

Kako je naveo, umiranje će direktno prenositi na Facebooku.

“Počinje put oslobođenja i, vjerujte mi, sretan sam”, izjavio je Alain Cocq (57) na svojoj stranici Facebook nešto iza ponoći u subotu.

“Uzeo sam svoj posljednji obrok, prestajem uzimati tekućinu i lijekove. Znam da me očekuju teški dani, no donio sam odluku i miran sam”, rekao je Cocq.

Objasnio da želi prekinuti agoniju na koju su osuđeni njemu slični bolesnici prema sadašnjem zakonu.

“To nije samoubistvo”, rekao je i podsjetio da je on katolik te da prema zakonu pacijent ima pravo prekinuti liječenje.

Predsjednik Macron odbio je Cocqu molbu za potpomognuto samoubistvo.

Zakon Claeys-Léonetti iz 2016. dopušta duboku sedaciju, ali samo osobama kojima ljekari predviđaju smrtni ishod u kratkom roku. No Cocq, koji za sebe kaže da je “u terminalnoj fazi već 34 godine” jer boluje od vrlo bolne degenerativne bolesti, ne može dokazati da mu se brzo bliži kraj.

Zbog toga je odlučio reći “dosta je” jer malo pomalo, svi organi će biti pogođeni.

“Ako moram gledati u strop kao idiot i čekati smrt, odlučio sam – ne”, poručio je.

Da bi Francuzima pokazao na kakvu su agoniju osuđeni zakonom Leonetti, Cocq će na Facebooku izravno prenositi svoje umiranje i predviđa da će to trajati “četiri do pet dana” od subote ujutro.

How to Share With Just Friends

How to share with just friends.

Posted by Facebook on Friday, December 5, 2014



NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh