Svaštara

“Od njene treće godine znali smo da nešto nije u redu, ali NI DANAS NEMAMO ODGOVOR”: Danas ima 19 godina i NIJEDAN LJEKAR ne zna ŠTA SE DEŠAVA sa ovom djevojkom

Niko od ljekara ne zna da uspostavi dijagnozu 19-godišnjoj djevojci

Dejzi Rejni - Instagram

Dejzi Rejni ima 19 godina, a opet u potpunosti zavisi od svoje mame Eni (53), tate Nika (56) i brata Harvija (22). Iako ima 19 godina, njena porodica Dejzi mora da oblači pelene, da je hrane i oblače i da joj daju cuclu.

Dejzi i ispušta zvukove kao beba, ali ne govori. Može samo da hoda i plače samostalno. Takođe, pati od čestih i jakih napada epilepsije te su roditelji morali da joj instaliraju monitor za bebe u sobi. Uprkos monitoru, često noću dolaze i da joj vrate cuclu u usta kako se ne bi budila.

Niko ne zna šta tačno nije u redu sa devojkom, a majka Eni za medije kaže da od trenutka kada se rodila, ova porodica traži odgovore međutim, Dejzino zdravstveno stanje zbunilo je svakog ljekara kog su kontaktirali.

U negu djevojke najviše je uključena Eni koja je napisala i knjigu “Dejzi ne može da priča” u kojoj je detaljno opisala svoj život sa kćerkom.

– Kad god provodim vrijeme sa roditeljima koji se žale na uobičajene probleme sa igrališta ili u školi, mislim kako nemaju pojma koliko su njihovi problemi zapravo lagani. Tako je i nastala moja knjiga. Želela sam da pokažem u koliko je lošem stanju Dejzi – kaže Eni.

Oko treće godine, kada su uvideli da sa devojčicom nešto nije kako treba, prvo se posumnjalo na autizam.

– Ispostavilo se da nije. Sada zvuči surovo, ali vjerovatno bi bilo lakše da je samo autizam u pitanju. Makar bismo znali šta je i imala bi koliko-toliko normalan život – kaže Eni. Tada je počela njena potraga za dijagnozom koja je i dalje u toku. Kako kaže, verovalo se u jednom trenutku da djevojčica ima Retov sindrom, ali ispostavilo se da Dejzi nije potpuno zadovoljila kriterijume za dijagnozu.

– Ništa se sa njom ne zna. Kada pitamo da li ima infekciju uha, ljekar ne zna pa tako pije antibiotike naslijepo – kaže Eni, a nedostatak dijagnoze znači i da je uskraćena i za pomoć države jer prosto nema dijagnozu kako bi podnijela zahtev.

– Jako mi je žao što ne živi kao svaka druga tinejdžerka. Sve bih dala da krišom kupuje šminku ili da je krade od mene, da me pita za savete o dječacima, ali to se nažalost nikad neće desiti – kaže očajna majka, prenosi “Zena Blic“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh