Svaštara

Mnogi se žale da im roditelji postaju nepodnošljivi po stare dane: Priroda se postara za sve

Jednom sam pitao psihologa meni veoma važno pitanje: “Zašto naši roditelji postaju nepodnošljivi u starosti? Tačno znaju kako da nas povrede i koliko se god mi trudili, dolazimo do pucanja i naši odnosi se znatno urušavaju?”

Penzioner - Federalna.ba

“Zašto naši roditelji postaju nepodnošljivi u starosti? Tačno znaju kako da nas povrede i koliko se god mi trudili, dolazimo do pucanja i naši odnosi se znatno urušavaju?”

Čovek je razmislio i rekao mi:

“Znate, dva puta u životu, osoba postane nepodnošljiva za najmilije. Očigledno u cilju lakšeg razdvajanja i odlaska.

Prvi put je to u adolescenciji. Dete je u tim godinama u stanju da roditelje dovede do ludila. Sve suptilne veze se polako tanje i pucaju, a želja da se dete osamostali postaje obostrana.

Ista stvar se dešava u starosti. Tako nas priroda priprema za razdvajanje, opraštanje… Što su nam roditelji zahtevniji, nepodnošljiviji “pod stare dane”, to lakše podnosimo momenat kad umru.

Još je gore za one koji ostaju u dobrim odnosima sa svojim roditeljima pod stare dane. Ponekad ta nežnost koju osećaju razbije njihov život na sitne komadiće onaj momenat kada im mama ili tata umru.”

stil.kurir


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh