Svaštara

Trikovi i savjeti stručnjaka: Kako da ne proključate od vrućine pod maskom

Maske su postale “nova normalnost”. Nositi ih moramo, želimo li biti dio rješenja, a ne problema zvanog pandemija COVID-19, i to u zatvorenim prostorima obavezno, a na otvorenom ako ne možemo održati socijalnu distancu.

Maske - AP /FRANK AUGSTEIN/TANJUG

No, u ovim ljetnim, vrelim danima, nositi masku ponekad predstavlja pravi izazov, te su eksperti za sve nas pripremili nekoliko savjeta i trikova – kako da ne “proključamo” pod maskom.

No, u ovim ljetnim, vrelim danima, nositi masku ponekad predstavlja pravi izazov, te su eksperti za sve nas pripremili nekoliko savjeta i trikova – kako da ne “proključamo” pod maskom.

Dr. Adil Sheraz, dermatolog koji radi u londonskoj NHS bolnici, poručuje da prvo što moramo uraditi jeste odabrati masku od pamuka ili čak bambusa. Hirurške maske, koji mnogi nose – i koje su odlične za sprečavanje širenja virusa – nisu najbolja opcija ljeti za one koji se bore s vrućinom.

Ipak, dr. Sheraz za BBC napominje da pamučne maske upijaju više tečnosti i mogu brzo postati vlažne – te on sugerira da ponesemo i najmanje jednu rezervnu.

Boja maske također može pomoći: “Gledajte da ljeti imate masku svijetle boje, jer tamne boje upijaju više svjetlosti i pretvaraju je u toplinu.”

Pojedini stavljaju masku u frižider prije izlaska vani. Dr. Sheraz smatra da ovo nije dobro rješenje: “Iako ovo u biti nije loša ideja, problem je što pojedini mogu dobiti promrzline na licu, tako da ja ovo ne bi savjetovao.”

Dr. Anil Budh-Raja, ljekar koji na klinikama u Birmingham i Chiswicku nudi konsultacije o njezi kože, sugerira da se peškir stavi u frižider, te koristi kao maska: ali napominje da peškir mora biti odgovarajuće veličine i mora se moći zavezati – dakle, prethodno prilagođen za nošenje na licu kao zaštitna maska.

Dr. Sheraz savjetuje i da se izbjegavaju puder i uopće šminka ispod maske, jer, zajedno sa znojem, mogu začepiti pore na našem licu i napraviti nam novi problem: “Koristite kremu za zaštitu od sunca i proizvode za hidrataciju kože na baz vode.”

Dr Budh-Raja također poručuje da je zaštita od sunca najvažnija: “UVA i UVB zrake prolaze kroz masku- koristite one od pamuka ili bambusa, one vam neće začepiti pore.”

Isti ljekar savjetuje da stavimo i proizvod na bazi seruma hijaluronske kiseline – ako ovaj proizvod budemo držali u frižideru i to će nas neko vrijeme ‘hladiti’.

A vizir? Vizir je uvijek dobra zaštita od virusa, ali ga na našoj glavi čuva traka, koja je naslonjena na naše čelo – dio našeg lica koji se najviše znoji, pa budite spremni na često brisanje ovog područja.
No, najvažniji savjet – budite hidrirani.

Svako od nas trebao bi imati malu bocu s vodom uz sebe po ovako vrelim danima. Ako se plašite da popijete vode zbog toga što morate skinuti masku – ne brinite, ovo ne predstavlja nikakav problem, samo dezinficirajte ruke prije skidanja maske i gledajte da ste na sigurnoj distanci od drugih.

Ljekari napominju da su maske već dio kulture u brojnim azijskim zemljama, u kojima je često izrazito vruće, te bismo i od njih mogli posuditi koji trik – nosite uz sebe mali ručni ventilator!


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh