Svaštara

Nećete nikad posmisliti da je zbog ovoga: Ako ne spavate dobro, provjerite šta vam je u sobi

Dobar, kvalitetan san neophodan je za zdravlje, a mnogi među nama ipak se često žale da ne spavaju dobro.

Nesanica - Narodnilijek.com

Britanski stručnjaci izdvojili su nekoliko krivaca koji sabotiraju dobar san.

Dok su neki od njih, poput svjetlosti, gledanja u telefon, televizor ili tablet već poznate nered u sobi se neočekivano našao na ovoj listi.

Ipak, s obzirom na to koliko je dobar san važan, nije loše još jednom ponoviti zašto svaki od spomenutih faktora negativno utiče na naše spavanje.

Svjetla

Plava svjetla sa uređaja nisu prijatelj dobrog sna, ali ona nisu jedini način pomoću kojih vam svjetlo u spavaćoj sobi može uništiti san. Jarko svjetlo koje upalite prije spavanja može vas držati budnim čak i nakon što ga ugasite, zato stručnjaci preporučuju da prije spavanja prigušite svjetla. Ako u vašu sobu dopire spoljašnja svjetlost, bilo da se radi o uličnim svjetiljkama ili prirodnoj svjetlosti, nabavite tamnije zavjese.

Tehnologija

Svi znamo da gledanje u mobilni prije odlaska na spavanje nije dobro, međutim i druga tehnologija koju možda imate u spavaćoj sobi takođe ima negativan uticaj na san. Iako vam se gledanje TV sadržaja prije spavanja čini kao dobra ideja, on isto emituje plavo svjetlo kao i mobilni telefon. Ako ste među onima koji imaju televizor u sobi, vrijeme je da razmislite o toj odluci jer su istraživanja pokazala da postoji veza između gledanja televizije i loše kvalitete sna.

Nered

Spavaće sobe nisu samo mjesta za spavanje. One su i mjesto u kojem se oblačimo, radimo i provodimo slobodno vrijeme, zbog čega postoji rizik da postanu jedne od najneurednijih soba u našem domu, a nered je jedan od faktora koji ometa zdrav noćni san. To je zato što će nered u sobi postati nešto što će vam biti na umu kao jedna vrsta opterećenja, bili vi toga svjesni ili ne. Vaš će mozak tumačiti nered kao zadatak koji treba riješiti, a zbog te anksioznosti ćete teže zaspati i teže se buditi.


Boja zida

Može li vas boja zida zaista držati budnima noću? Istraživanja su pokazala da oni koji u spavaćim sobama imaju sive, smeđe, crvene ili ljubičaste zidove spavaju manje od sedam sati tokom noći. Savjet stručnjaka je da za bolji san pokušate obojiti svoju spavaću sobu u plavu ili zelenu boju, prenosi “Espreso“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh