Svaštara

Postoji i muška menopauza, ovo su simptomi

Često se razgovara i piše o tome kako menopauza utiče na psihofizičko stanje i ukupno zdravlje kod žena, do te mjere da smo baš sve promjene u ženinom raspoloženju ili zdravstvene probleme koji se pojave iza 50. godine skloni povezati s tim. Sa druge strane, vrlo malo se govori o tome da isti problem – hormonalne promjene – oko 50. godine pogađa i muškarce, iako oni prolaze kroz nešto drugačije simptome.

nezavisne

Ljekari su podijeljeni oko toga je li baš riječ o stanju sličnom promjenama koje se događaju kod žena i oko udjela muškaraca kod kojeg se javlja menopauza sa simptomima, ali nema sumnje u to da se promjene događaju.

“Muška menopauza” stručno se naziva andropauzom, šta označava period u kojem pada nivo testosterona i drugih hormona kod muškaraca.

Testosteron je hormon koji dovodi do promjena tokom puberteta: Upravlja fizičkim i mentalnim zdravljem, održava mišićnu masu, potiče polni nagon i druge važne funkcije u muškom tijelu, pa promjena nivoa tog hormona u 50-im godinama i kod muškaraca može izazvati velike promjene.

Stanje može kulminirati manjkom testosterona, poznatim pod nazivom hipogonadizam (smanjeno lučenje testosterona).

Prema brojnim istraživanjima, ovo stanje može uzrokovati različite simptome i komplikacije kod muškarca, među kojima su:

nizak nivo energije
depresija ili tuga
osjećaj smanjene motivacije
nesposobnost da se usredotočite na stvari
nesanica
razvoj grudi
erektilna disfunkcija
neplodnost
smanjen libido
smanjena koštana gustina i mišićna masa
gubitak kose te
navale vrućine.
Ako primijetite neki od tih simptoma, ili više njih, svakako se obratite ljekaru. Na temelju krvnih pretraga može se utvrditi nivo testosterona u tijelu te utvrditi je li potrebno liječenje.

U većini slučajeva, poboljšanje stanja može se postići promjenom navika, odnosno zdravijim načinom života.

To prvenstveno podrazumijeva kvalitetnu i uravnoteženu prehranu, redovnu vježbu, dovoljno sna i manje stresa. U slučaju depresije, ljekar vam može prepisati terapiju, pišu Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh