Svaštara

Ovo vam može spasiti život, evo kako da prepoznate zmiju otrovnicu: Stručnjak objasnio sve

Uslučajevima opasnosti dobro je znati neke korisne savjete koji vam mogu spasiti život.

U nastavku pogledajte koji su to savjeti:

1. Da brzo zapalite vatru, u karton od jaja stavite grančice ili ugalj.

Karton od jaja se brzo zapali, a temperatura je dovoljno visoka da se upali ugljen ili mokre grane čak i u vjetrovito vrijeme.

2. Iskoristite majicu da filtrirate vodu

Stavite posudu s prljavom vodom na podignutu površinu, a drugu (praznu) ispod i uz nju. Skinite komad tkanine i stavite jedan kraj u prljavu vodu. Drugi kraj bi trebao biti u praznoj čaši. Za svaki slučaj prokuhajte filtriranu vodu.

3. Da se zagrijete stavite travu ispod odjeće

Lišće i trava mogu vam pomoći zadržati toplu i zaštititi vas od hipotermije u kritičnoj situaciji.

4. Komarci i druge bube ne vole miris zapaljene metvice

Da biste se zaštitili od kukaca, zapalite grančicu timijana ili mente. Ovaj miris će također uplašiti i divlje životinje.

5. Iskoristite pastu za zube da se riješite svraba

Pasta za zube sadrži protuupalne komponente koje smanjuju oticanje i crvenilo. Mentol će ohladiti ugrijanu tačku i smanjiti svrbež.

6. Tamponom zaustavite krvarenje

Tampon je sterilan. Apsorbira krv i zaustavlja čak i ozbiljno krvarenje.

7. Da napravite kompas, stavite list na vodu, a na njega iglu

Ako ste izgubljeni, izrada kompasa je jednostavna. Uzmite iglu i utrljajte jedan kraj na traperice ili bilo koju drugu gustu tkaninu. Stavite iglu na list u vodi. Kraj koji ste utrljali pokazat će na sjever.

8. Kako da prepoznate otrovnicu

Ako vas ujede zmija, nemojte paničiti – možda nije otrovna.

– Osnovna razlika je u obliku glave, jer otrovnice imaju izraženu trouglastu ili srcoliku glavu koja je kod neotrovnih više jajolika. Osim nozdrve koja je kod otrovnica veća, one u blizini nozdrve posjeduju i dodatnu rupu. Otrovnice imaju sužen vrat.

– Oči svih otrovnica imaju okomitu zjenicu eliptičnog oblika, što znači da su prilagođene za gledanje u tami, dok su zjenice “dobrih” zmija okrugle.

– Čak i njihovo tijelo može da se razlikuje, pa je tako tijelo otrovnica prekriveno jednim redom ljuskica, za razliku od neotrovnih zmija koje su prekrivene sa ljusicama raspoređenim u dva reda.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh