Svaštara

OVE MASKE UBIJAJU KORONA VIRUS, NAUČNICI ODMAH OBJAVILI INORMACIJE: Jedan detalj zabrinuo sve!

Istraživači sa Univerziteta u Torontu potvrdili su efikasnost novih kanadskih zaštitnih maski proizvedenih isključivo za zaštitu od koronavirusa.

Proizvodnja maski u Kini - news.cn

Naime, spoljna površina tih maski trebalo bi da u roku od nekoliko minuta deaktivira više od 99 odsto koronavirusa.

Na istom principu štite i maske “TrioMed Active Mask Type IIR” koju je proizvela belgijska firme i3 BioMedical Inc. Tu masku je moguće oprati do 30 puta.

Slične proizvode trebalo bi uskoro na tržište da izbace i kompanije iz Njemačke i Švajcarske, a ovakve maske, inače, sada su dostupne samo putem onlajn narudžbi.

Reporterka RTL-a koja je imala priliku da nosi novu zaštitnu masku javila je da djeluje neudobno na licu zbog debelog sloja od kojeg je sastavljena,piše Novi.

S druge strane, ne govoreći o komforu, već o spasavanju života, istraživač dr Tomas Jakobs je, na pitanje da li nove zaštitne maske zaista mogu da ubiju viruse na svojoj površini, odgovorio:

– Djelovanje ovih maski mi se čini vrlo uvjerljivim.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh