Svaštara

Ova biljka mora da se nađe u svakom domu: Privlači novac i uspjeh kao magnet

Ako želite da privučete sreću i puno novac, nabavite ovu biljku.

Krasula - Stil.kurir.rs

Prema feng šuiju, vjeruje se da ova biljka može da unese blagostanje i dobru energiju u kuću.

Ako želite dom da ispunite lijepom energijom i napunite novčanik, unesite krasulu u kuću.

Osim što privlači sreću, ova biljka je vrlo dekorativna, a uz to još i pročišćava vazduh, pa je dobro imati je u prostoriji u kojoj provodite najviše vremena.

Japansko drvo, drvo novca, krasula sve su to nazivi za biljku čije je latinsko ime Crassula ovata. Mogu se čuti još i nazivi žad biljka ili drvo žada. Rodom je iz Južne Afrike i Mozambika. Naziv je dobila po debelim, mesnatim listovima koji podsjećaju na kovanice.

Krasula je sukulentna biljka, što znači da ima debele lisove u kojima se skladišti voda. Njeno stablo je zimzeleno. Najčešće dostiže visinu do 1,5 m.

Ovalni listovi rastu duž cijele grane. Ako je izloženo jakoj sunčevoj svjetlosti lišće može po rubovima dobiti crvenkastu nijansu.

Krasula biljka cvjeta tokom zime sve do proljeća, cvjetovi su bijeli i blijedo žuti, vrlo prijatnog mirisa i zvjezdastog oblika.

Uzgoj i održavanje

Njega krasule je veoma jednostavna i ne zahtjeva posebno veliku pažnju, pa je i početnici mogu uspješno uzgajati. Veoma je otporna, podnosi sušu i može preživjeti čak i ako niste sasvim brižni i ne zalivate je redovno.

Treba je staviti na osunčano mjesto i pobrinuti se da nije direktno izloženo sunčevim zracima.

Za dobro zdravlje ove biljke važno je da redovno ukljanjate osušene grančice i lišće. Listove drveta novca obrišite svakog mjeseca krpom koja je nakvašena vodom sobne temperature, prenosi “Stil“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh