Svaštara

Ljubav nije turizam: Spajanje prekograničnih parova u doba korone

Nakon proglašenja pandemije korona virusa veliki broj država je zatvorilo svoje granice, što je mnogim ljudima onemogućilo da budu sa svojim voljenim osobama.

Zbog toga je pokrenuta globalna kampanja pod nazivom „Love Is Not Tourism“ sa ciljem da se ponovo spoje vanbračni parovi koji su iz različitih država.

Svetska zdravstvena organizacija je pandemiju korona virusa proglasila 11. marta, nakon čega su sve države u kojima je bilo pozitivnih slučajeva ovog virusa preduzele mere za suzbijanje njegovog širenja.

Preduzete mere jesu pomogle da se smanji širenje virusa, ali su imale i negativan uticaj ne samo na ekonomiju i poslovanje, već i na svakodnevni život pošto su zbog njih razdvojeni članovi porodica, pa čak i vanbračni parovi koji potiču iz različitih država.

Razdvojeni mesecima, odlučili su da pokrenu globalnu kampanju pod heštegovima #LoveIsNotTourism #LoveisEssential i #LiftTheTravelBan objavljujući na društvenim mrežama svoje priče, u nadi da će na taj način uticati na to da im se omogući da se u što kraćem roku spoje sa voljenim osobama.

Osim aktivnosti na društvenim mrežama, parovi se konsultuju i sa nadležnim institucijama u svojim zemljama kako bi otvorili granice za njih da bi mogli da dođu do svojih partnera. Takođe, stanovnici država članica EU su tražili dozvolu da njihovi voljeni koji žive izvan EU mogu da dođu do njih, što i dalje nije odobreno.

Ipak, pojedini zvaničnici Evropske unije podržali su inicijativu razdvojenih parova, a sve je počelo kada je poverenica za unutrašnje poslove Ilva Johanson na Tviteru podržala napore svih onih koji su angažovani u kampanji.

Prva država koja je odobrila dugogodišnjim vanbračnim partnerima njenih državljana da uđu u zemlju, uprkos tome što su granice zatvorene, je Danska, a i Belgija i Holandija su počele da rešavaju ovo pitanje.

U Nemačkoj je pokrenuta peticija za otvaranje granica u ovakvim slučajevima, koju je već potpisalo 750 hiljada ljudi.

Na Fejsbuk grupi Love Is Not Tourism parovi objavljuju svoje uspomene, slike i priče čekajući da se granice ponovo otvore uz nadu da će se to desiti u što skorijem periodu.

Razdvojeni parovi kažu da će, ukoliko im se dozvoli da pređu granice, prihvatiti svaku meru koju države propišu – samoizolacija u trajanju od 14 dana po dolasku u zemlju, test na korona virus, pismene izjave, i isto to i po povratku u svoju državu. Naglašavaju da bi uradili bilo šta što se od njih traži, kako bi posle nekoliko meseci ponovo bili sa svojim voljenima.

Pokrenuta je i peticija na globalnom nivou koju može da potpiše svako ko se slaže sa inicijativom da se binacionalni parovi ponovo spoje uprkos tome što su granice između država zatvorene, prenosi danas.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh