Svaštara

I ovo mogu biti simptomi podmuklog karcinoma dojke: Ovih 5 promjena na tijelu ne smijete ignorisati!

Bilo kakva promjena zahtjeva odlalzak kod ljekara

Rak dojke - Blogspot.com

Rak dojke je tip raka koji najčešći pogađa žene, a sve je češći i kod onih mlađih od 30 godina.

Treba znati, da kada se tumor otkrije na vreme (veličine do 1 cm), izlečiv je u 98 posto slučajeva. Naravno da je za prognozu bolesti osim veličine bitna i vrsta karcinoma, stepen njegove zloćudnosti, proširenost u pazušne limfne čvorove, hormonski status i HER-2 status. Svi navedeni parametri važni su i za vrstu lečenja nakon hirurškog zahvata.

Dijagnoza raka dojke često ide ovim putem: žena napipa kvržicu i odmah ode kod lekara na pregled. Zato je bitno naglasiti kako su samopregledi jako bitni, kao i dobro poznavanje grudi kako biste znali da prepoznate bilo kakvu promenu.

Kvržica nije jedini simptom raka dojke. Preliminarna istraživanja predstavljena u National Cancer Research Institute’s sugerišu da je 1 od 6 žena sa dijagnozom raka dojke imala drugačije prve simptome.

Kvržica je i dalje najčešći prvi simptom ove opake bolesti, ali pored nje mogu se javiti i ove promene:1. Gruba ili zadebljana koža

Grubi deo kože koji deluje deblje nego inače ili mala udubljena na grudima mogu da budu signal. Sa nekim karcinomom dojke, kanali koji prolaze sa unutrašnje strane dojke postaju blokirani, što rezultira promenama kože koje čine to da dojka izgleda kao da je prekrivena narandžinom korom.

2. Bol u dojkama ili bradavicama

Mnoge stvari mogu uzrokovati bolove u vašim grudima ili bradavicama, poput PMS-a, trudnoće ili čak menopauze. Ali ako primetite upornu bol zajedno sa drugim simptomima raka dojke, javite se lekaru.

3. Uvučena bradavica

Neki karcinomi dojke mogu da uzrokuju ono što se naziva povlačenje bradavica. Stručnjaci objašnjavaju da se to obično događa zato što unutar dojke raste masa i menja svoj oblik. U nedavnom istraživanju, 7 posto žena sa dijagnozom raka dojke prijavilo je abnormalnosti bradavica.

Doktor Neumivakin: Ako hoćete da izbegnete rak, ponašajte se ovako!
4. Promena boje ili teksture dojke

To podrazumeva crvenilo, tamne pečate i zadebljanu kožu, kao što smo već pomenuli. Jedna vrsta raka dojke naziva se Pagetova bolest koja se prvo pojavljuje u obliku rane na bradavici prekrivene krastom ili ljuskicama.

Ova promena se manifestuje svrabom, a izgledom podseća na ekcem, pa je žene zato zanemaruju, jer ne izaziva nikakve dodatne tegobe.

Važno je znati da se ovi simptomi obično javljaju asimetrično, samo na jednoj dojci, a posebno na području bradavice.

5. Oticanje cele dojke ili jednog dela

Upalni karcinom dojke često počinje sa crvenom, upaljenom kožom koja bubri kako ćelije raka začepljuju kanale koji nose limfnu tečnost,piše Stil


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh