Svaštara

Biljka za privlačenje novca hit enterijera u 2020.

Pahira, odnosno Pachira aquatica, je tropsko biljno drvo iz porodice Malvaceae, koje vodi porijeklo iz močvarnih predjela Centralne i Južne Amerike. Poznato je pod mnogim imenima kao što su malabar kesten, francuski kikiriki, gvajanski kesten, drvo zaliha, monguba, a najpoznatije je drvo novca, a ima reputaciju jedne od dekorativnih biljaka najjednostavnijih za uzgoj u zatvorenom prostoru.

nezavisne

Biljka za privlačenje novca, kako joj popularno tepaju, apsolutni je hit u svakom enterijeru u 2020. godini.

Biljka koja je prepoznatljiva po atraktivnim listovima koji podsjećaju na novčanice savršena je i jedna od omiljenijih ukrasnih biljaka u mnogim domovima.

Jednostavno se prilagođava gotovo svim uslovima u domu, a nije nimalo zahtjevna za održavanje i uzgoj. Iako u prirodnom okruženju ova tropska biljka može narasti i do jednog metra visine, u zatvorenom prostoru ipak je nešto manja, oko 30 centimetara. Osim kao dekorativna biljka u tegli, drvo novca sasvim će dobro uspijevati i kao bonsai biljka.

Ova biljka takođe je jedna od omiljenijih u feng shuiju, pa se još odavno vjeruje da drvo novca doslovno privlači finansijsko bogatstvo. Isto tako, prema feng shuiju, loša je sreća držati ovu biljku u kupatilu jer bi se na taj način njena pozitivna energija mogla potrošiti. Bez obzira na to vjerujete li u to ili ne, jedno je sigurno – ovo je zaista biljka koja se savršeno uklapa u bilo koji ambijent.

Što se tiče samog uzgoja i održavanja, ovoj biljci je potrebna dovoljna količina prirodnog svjetla. Ipak, morate izbjegavati direktno izlaganje suncu. Najbolje mjesto za njegovo držanje jeste svijetlo i toplo mjesto u domu gdje nema velike topline ili hladnoće.

Stablo novca ne treba previše zalijevati jer bi u protivnom njegovo lišće moglo postati smeđe te počelo opadati. Bilo bi idealno ovu biljku zalijevati svake dvije sedmice, u ljetnim danima nešto češće. Naime, sama količina vode zavisi od mnogo različitih faktora kao što su sobna temperatura, izloženost suncu te veličina posude u kojoj uzgajate biljku.

Presađivanje i dohranjivanje

Pahira se presađuje svake godine u proljeće. Voli lagan supstrat, propustljiv, a možete mu dodati i pijesak kako bi se postigao efekat drenaže. Ako želite da vaša biljka bolje raste, bude zelenija i zdravija, dohranjujte je jednom mjesečno, počevši od kasnog proljeća do rane jeseni. Ako uočite ikakve promjene na lišću ili ono počne opadati – reagujte na vrijeme. Možda je do svjetla, previše/premalo vode, propuha… Brza reakcija je može spasiti od umiranja,pišu Nezavisne

Legenda o nastanku
Prema predanju, jedan stari siromašni farmer koji je cijelog života naporno radio na livadi je našao neobičnu biljku. Pomislivši da je Bog konačno čuo njegove molitve i dao mu priliku da se obogati, odnio je biljku kući.

Pošto je utvrdio da je otporna i da ne zahtijeva puno njege, počeo je da je gaji. Veoma brzo potražnja za ovom biljkom je porasla, farmer se obogatio, a njoj je dao ime drvo novca.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh