Svaštara

“Djevojke koje ne treba ženiti”: Savjeti za ženidbu iz 1923. su više nego bizarni

Autor momcima željnim braka ukazuje na osobine djevojaka koje nisu prikladne za udaju

Knjiga o djevojkama - Retroteka

Na Facebooku stranici Retroteka osvanulo je nekoliko fotografija knjige iz 1923. godine koje su privukle mnogo pažnju.

Naime, radi se o knjizi naziva “Djevojke koje ne treba ženiti: Opomene i savjeti” u kojoj autor momcima željnim braka ukazuje na osobine djevojaka koje nisu prikladne za udaju.

– Ova knjiga u prvom redu sadrži: opomene i savjete za prvu ljubav, iznosi mane i vrline mladeži sposobne stupiti u bračni život – navodi se na samom početku, a tu stoji i napomena da je knjiga prevedena na nekoliko jezika i da je prodata u 200.000 primjeraka.

Knjiga nudi u današnje vrijeme pomalo bizarne savjete oko toga kako izabrati bračnu partnericu i na što posebno obratiti pažnju.

Za čovjeka nek je zakon da se ne ženi iz familija:

1. gdje nema muških nasljednika,

2. u kojih je gusta dlaka po tijelu,

3. koje naginju hemoroidima, rđavu varenju, otečenih nogu itd. Ali čovjek se može oženiti i djevojkom koja ima bar sestara. Ali ako je jedina kći, tu su slabi roditelji i to je izumiruća familija – navodi se tako na jednom mjestu.

Knjiga – Retroteka

Autor upozorava i na žene koje su “astenično infantilne”, a samim time i umno zaostale što se, navodi, može prenijeti i na djecu. U nastavku donosi i ilustraciju prema kojoj muškarac može prepoznati “astenično infantilnu ženu čija je inteligencija ravna nuli”. Ilustracija nosi naslov: “Šest profila glupih djevojaka”.

Pratitelji Retroteke pokazali su veliki interes za ovu knjigu, a neko je u komentarima ostavio i fotografiju muške verzije, objavljene iste godine od istog autora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh