Svaštara

Sigurno ne znate za dobre strane limuna u kozmetici: Napravite same preparate za njegu koji će vas preporoditi

Uz malo truda i neznatne troškove takve preparate lako možete i sami da napravite

Limunada - Facebook

Mandarina, limun, grejp i pomorandža mnogima su omiljene voćke. Njihovim plodovima i sokovima podižemo imunitet, a eterična ulja i kozmetičke preparate koristimo za njegu lica, kose i tijela.

Kreme, losioni i šamponi na bazi citrusa čiste, osvježavaju i učvršćuju kožu, stimulišu obnavljanje njenih ćelija, a kosu čine sjajnijom i svilenkastijom. Uz malo truda i neznatne troškove takve preparate lako možete i sami da napravite.

Tonik za čišćenje lica: Pomiješajte 1 dl slatke pavlake sa kašikom limunovog soka i kašikom meda i dobro umutite. Ovu mješavinu nanesite komadićem vate na lice, vrat i dekolte, ostavite da djeluje pet minuta i isperite mlakom vodom.

Maska protiv bora: Pomiješajte tri kašike mladog sira sa žumancetom i čvrsto ulupanim snijegom od bjelanca, dodajte kašiku šećera u prahu, sok od jednog limuna i sve sjedinite. Masu nanesite na lice i vrat, ostavite da djeluje 30 minuta i isperite mlakom vodom. Ova maska regeneriše kožu i osvježava ten i treba je nanositi na lice svakog trećeg dana.

Ulje protiv celulita: Pomiješajte po sedam kapi eteričnog ulja pomorandže, lavande i borovnice, dodajte 50 ml eteričnog ulja jojobe i poslije kupanja ili tuširanja ovom mješavinom masirajte dijelove tijela zahvaćene celulitom,piše Depo

Vitaminsko pakovanje za kosu: Pomiješajte po kašiku soka od pomorandže, limuna i grejpfruta, dodajte pola banane i kašiku punomasnog mlijeka i sve dobro umutite mikserom. Kada operete kosu nanesite pripremljenu masu, ostavite da djeluje 20 minuta i dobro isperite.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh