Svaštara

Imate ovakve bubuljice na ruci? Saznajte zašto se pojavljuju i kako ih se riješiti

Sigurno ste nekada imali problem sa ovakvim izgledom kože. Pojavi se pa nestane, kod nekih ljudi je stalno prisutan. Češće se javlja zimi nego leti.

magazin

Bilo da je ova pojava stalno prisutna ili se javlja povremeno, evo nekih informacija koje vam mogu pomoći da shvatite neke od uzroka ovih pojava na koži, kako biste mogli da reagujete na pravi način.

Istraživanja su potvrdila da osip na rukama, koji izlgeda poput gomile sitnih bubuljica, često potiče od problema sa tolerancijom na gluten. Da, akne takođe mogu biti alergijska reakcija. Inače, od celijaklije, tj. glutenske enteropatije, češće pate žene nego muškarci. Radi se o autoimunoj bolesti, koja se drži pod kontrolom strogim režimom ishrane, što podrazumeva disciplinu.

Dalje, ovaj problem sa kožom može biti keratosis pilaris, ili u narodu poznat kao ,,guščija koža.” Problem se javlja usled viška keratina u koži, koji se akumulira u folikulu dlake formirajući čepove, zbog kojih koža podseća na šmirglu odnosno guščiju kožu. Možete se obratiti dermatologu, ili probati različite prirodne recepte na bazi kokosovog i maslinovog ulja, ovsa i pavlake.

Ukoliko sumnjate na celijakliju, i imate simptome kao što su:

– nelagodnost i bol u stomaku

– hronična migrena

– anemija

– umor

– krv u stolici

– povraćanje,

Jako je važno da se javite lekaru radi daljih analiza. Nemojte da vas izgled kože na rukama uplaši na ,,prvu loptu.” Međutim, ukoliko imate još neke od navedenih simptoma, izgled kože može biti samo još jedan indikator alergije,piše Magazin

U ovom slučaju, problem ćete rešiti uz konsultaciju sa lekarima. Kada alergiju na gluten budete držali pod kontrolom, koža će ponovo postati zdrava i glatka. To znači da ćete, ukoliko bolujete od celijaklije, morati da se odreknete mnogih namirnica, uglavnom onih koje volite i jedete ih ceo život. Međutim, kada se radi o zdravlju, nema pregovora. Ako se ne leči, celijaklija dalje može izazvati različite zdravstvene probleme.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh