Svaštara

Prži salo, ovo je najpopularnija dijeta ovog ljeta: Skida kilograme kao luda

Najpopularnija dijeta ovoga ljeta,skida kilograma kao luda.

Salo - Ilustracija

Otkrićemo vam na koji način da insulin džite pod kontrolom i tako smanjite kilažu.

Kakvu ulogu ima insulin u tijelu

Povišen nivo insulina dovodi do sljedećih posljedica:

Stimuliše sintezu proteina i istovremeno inhibira razgradnju masti;

Sprječava katabolizam proteina, ali doprinosi stvaranju tjelesnih masti:

Aktivira i istovremeno blokira sintezu glikogena;

Suzbija glad;

Zdravstveni problemi se javljaju i sa niskim i sa visokim nivoom isulina. Razmislite koje metode postoje za podešavanje nivoa ovog hormona.

Kako normalizovati nivo insulina:

1. Morate da izbacite iz hrane ugljene hidrate i hranu sa visokim indeksom insulina, tako da neće doći do naglih skokova hormona u krvi.

2. Povećajte vrijeme između obroka. Najbolja opcija je 4 obroka dnevno u malim porcijama. Ne preporučuje se da jedete češće od toga, jer nivo hormona u krvi raste nakon svakog unosa i traje jedan do dva sata. Takođe, ne smanjujte broj obroka na jedan ili dva, jer ćete u tom slučaju pojesti veću količinu hrane i shodno tome, nivo hormona će biti veći.

3. Periodično gladovanje. Sve zavisi od lične sklonosti, kome je prijatno gladovati i ko se neprestano pridržava frakcijske ishrane.

4. Keto dijeta. Ova dijeta uključuje odbacivanje ugljenih hidrata i konzumiranje hrane sa visokim novoom proteina i zdravih masti. Ovo će povećati osjetljivost na insulin, ali takva ishrana ne odgovara svima, jer su glavne kontradikcije:

dijabetes tipa 1
bolesti štitne žlezde
visok holesterol
problemi sa jetrom
poremećaj rada gastrointestinalnog trakta.

U nastojanju da smršate, morate imati u vidu da normalizaciju nivoa insulina nije jedini faktor na koji biste trebali obratiti pažnju.

Jednako je bitno da konzumirate zdrave i kvalitetne proizvode, da smanjite kalorije, posvetite više vremena fizičkim aktivnostima, pa makar to bila šetnja na svežem vazduhu. Pazite na svoje telo i uskoro ćete postići željene rezultate i oslobodite se viška kilograma jednom zauvijek,piše Novi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh