Svaštara

Smanjuju li maske unos kisika? Doktorica testirala teoriju na sebi

MASKE se diljem svijeta sve više promiču, pa čak i propisuju kao obavezna mjera za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Meghan Hall - Facebook

U isto vrijeme, sve više raste otpor nošenju maski, uglavnom ideološki motiviran, u pravilu iz istih krugova iz kojih mjesecima slušamo da je covid-19 prenapuhan, podmetnut ili lažiran, iz ovog ili onog razloga.

Protivljenje maskama uglavnom se temelji na dubioznim argumentima o slobodi izbora – dok se u isto vrijeme zanemaruje da osobna sloboda ne smije ograničavati tuđu slobodu ni ugrožavati tuđe zdravlje – kao i još spornijim teorijama o opasnosti po zdravlje koje maske navodno predstavljaju.

Glavna teorija o štetnosti maski koja se posljednjih tjedana i mjeseci širi je ona prema kojoj noseći masku ponovo udišemo ugljikov dioksid koji izdišemo, što može izazvati hipoksiju, odnosno nedostatak kisika u organizmu, ili trovanje ugljikovim dioksidom (hiperkapnija).

Međutim, jedna američka liječnica, dr. Megan Hall, odlučila je doskočiti ovoj hipotezi protivnika maski i testirati je na vlastitoj koži.

Testirala se oksimetrom noseći kiruršku masku, masku s filterom i bez maske

Ova pedijatrica iz Južne Karoline rekla je da se na to odlučila nakon što je vidjela niz objava na društvenim mrežama na kojima ljudi tvrde da ne žele nositi masku jer im to snižava nivo kisika u organizmu.

No nivo kisika u krvi može se vrlo jednostavno izmjeriti uređajem zvanim oksimetar koji se zakvači na prst. Stoga se Hall testirala oksimetrom nakon što je nosila tri različita tipa maski, zajedno s kontrolnim scenarijem u kojem je provjerila razinu kisika dok ne nosi masku.

“Ispod sam ja u 4 scenarija. Nosila sam masku po 5 minuta i provjerila svoju zasićenost kisikom (prikazanu u postocima) zajedno s pulsom, koristeći neinvazivnu pulsnu oksimetriju”, napisala je u objavi na Facebooku koju je u međuvremenu izbrisala ili učinila privatnom.

Dodala je da je prije toga nosila masku punih 5 sati u bolnici prije nego je izvela ovaj eksperiment, što sugerira da rezultati nisu samo posljedica petominutnog nošenja maske.

Skoro jednaki nivo kisika u krvi s kirurškom maskom, s maskom N95, s obje i bez ijedne

Rezultati koje je dobila prilično su zanimljivi – i iznenađujući za one koji su uvjereni da maske izazivaju gušenje, odnosno nedostatak kisika (hipoksiju) ili trovanje ugljikovim dioksidom (hiperkapniju).

“Bez maske: 98%, HR (puls) 64

Hirurška maska: 98%, HR 68

Maska N95: 99% HR 69

N95 plus hirurška maska (kako većina zdravstvenih radnika i nose maske): 99%, HR 69”, napisala je.

O navodnim opasnostima po zdravlje te medicinskim ekspertima i istraživanjima koja ih pobijaju već smo pisali. Jedina su iznimka maske s filterom N92 i N95, koje po mišljenjima nekih eksperata zaista mogu smanjiti unos kisika pri duljem nošenju, ali njih se ionako ne preporučuje za nošenje običnim građanima jer su njihove zalihe i dalje ograničene, a potrebne su prvenstveno zdravstvenom osoblju.

No ako je suditi po mini-eksperimentu koji je obavila američka liječnica, ni maska N95 ne snižava razinu kisika kod osobe koja je nosi, barem ne pri kratkotrajnom nošenju. Štoviše, nivo kisika u krvi bio joj je čak i nešto viši nakon nošenja maske s filterom, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh