Svaštara

Komšije će vam zavidjeti, evo kako da uzgojite najljepši kaktus: Samo ga posadite na ovaj način

Želite zelenilo u svom domu a nemate nekog iskustva u gajenju biljaka niti vremena da se posvetite tome? U tom slučaju možda razmišljate o kaktusima – sukulentima popularnim iz niza razloga.

Jednostavno održavanje i dug vijek glavne su njihove prednosti, a osim toga krasi ih privlačan izgled koji će uljepšati svaki dom bez puno posla i brige koje zahtijeva ostalo kućno cvijeće.

Iako važe za izuzetno otporne biljke, prije nego se odlučite za kaktus, vjerovatno želite znati kako se sadi, uzgaja i održava kao i nešto više o vrstama kaktusa.

Sadnja kaktusa
Kaktusi se mogu saditi na tri načina i to:

sjemenom
reznicama
izdankom
Kako posaditi kaktus sjemenom?
1. Napunite malu saksiju duboku oko 5 cm supstratom za kaktuse, ali ne do vrha, ostavite 1-2 cm saksije prazno. Sjeme je najbolje sijati u mješavini usitnjene cigle i pijeska 1:1, sa dodatkom presovanog prirodnog treseta ili pomiješajte kupovnu zemlju sa kvarcnim pijeskom. Obavezno je da saksija ima drenažne rupice na dnu.

Priprema supstrata: Supstrat se treba dezinfikovati a to možete učiniti na pari najmanje jedan sat, pečenjem u rerni 30-60 minuta, gdje temperatura ne smije biti veća od 150 °C jer se time uništavaju i hranljive humusne materije ili u mikrovalnoj oko 5 minuta na maksimumu.

Priprema sjemena: Sjeme mora biti čisto a ako ima ostataka od biljke treba ih ukloniti. Takođe je dobro prije sijanja zaprašiti sjeme fungicidom protiv plijesni. Stavite sjeme u staklenu epruvetu i dodajte sredstvo koje sadrži TMTD (tetramethyl-thiuram-disulfid), zatvorite epruvetu i protresite kako bi se sjeme zaprašilo.

2. Po zemlji pospite sjeme pazeći da to ne bude previše gusto a potom lagano pritisnite supstrat tako da sjeme ostane na površini. Preko toga možete dodati tanki sloj vermikulita (vrsta gnojiva).

3. Supstrat u koji sadimo sjeme treba biti vlažan pa ga zalijte prokuvanom vodom u koju možete dodati fungicid.

4. Prekrijte saksiju prozirnom plastičnom vrećicom ili staklom pa ostavite na temperaturi od 25 – 30 °C. Ne ostavljajte je na direktnom suncu i održavajte zemlju vlažnom.

5. Izdanci će se pojaviti nakon nekoliko sedmica. Malo pomalo skidajte staklo ili najlon da se biljke privikavaju na vanjske uslove. Za 3-5 mjeseci imate male biljke spremne za pikiranje.

6. Pripremite posudu za pikiranje i napunite istom mješavinom kao i prilikom sijanja. Zemlju treba ovlažiti i napraviti rupice za biljke. U rupice pažljivo posadite izdanke, zalijte i ostavite na osunčanom mjestu. Dalje presađujte po potrebi.

Kako posaditi kaktus reznicom?
Kaktus se može posaditi i pomoću reznice što omogućava da u kratkom periodu dobijete veći broj novih kaktusa. Razmnožavanje kućnih kaktusa putem reznica obavlja se krajem februara.

Reznice se uzimaju od zdravih biljaka koristeći pritom sterilisani nož ili skalpel. Vodite računa da odsječeni dio bude dovoljno snažan i velik kako bi preživio vrijeme potrebno za razvoj vlastitog korijena. Reznica bi trebala da bude dužine oko 10 cm i ne manja od 6 cm.

Rana nastala sječenjem kaktusa treba da se zaliječi prije nego što se reznica zasadi. U tu svrhu rez možete tretirati sredstvom za dezinfekciju biljnih rana ili ugljenom prašinom. Potom se reznica ostavlja da se osuši na toplom mjestu desetak dana.
Vrste kaktusa
Kaktusi su velika porodica skrivenosjemenjača, postoji oko 120 rodova i nekoliko hiljada vrsta kaktusa.

Najveća podjela kaktusa je na one koji potiču iz pustinje (najpopularniji) i oni koji rastu u šumskim područjima. Osim što se razlikuju po izgledu, svaka vrsta zahtijeva i prilagođenu njegu koja što bolje odražava njihove uslove u prirodnim staništima.

U nastavku pogledajte neke od najpospularnijih vrsta kaktusa:

Echinopsis chamaecereus – Kikiriki kaktus
Kikiriki kaktus je mali kaktus porijeklom iz Argentine koji može da poraste 10 do 15 cm. Karakterističan je po svojim velikim i svijetlim cvjetovima zvjezdastog oblika koji se zatvaraju noću, a otvaraju ujutro i zbog toga je jedan od najpopularnijih vrsta kaktusa.

Uzgoj kaktusa u kući idealno je početi Kikiriki kaktusom jer ne zahtijeva puno njege. Tokom proljeća i ljeta treba ga malo zaliti na svakih 15 dana dok ga zimi u fazi mirovanja ne treba zalijevati.

Najviše mu odgovaraju umjerene temperature, ljeti se može iznijeti napolje ali zimi kada temperatura padne ispod nule treba ga unijeti u zatvoreni prostor. Kako bi procvjetao na proljeće potreban mu je period niskih temperatura u toku zime.

Razmnožava se tako što se odlomi članak, rana se osuši pa se potom reznica zasadi u pjeskovitu mješavinu. Reznice se zakorjenjuju prilično brzo. Presađivanje je teško jer su izdanci veoma krhki.

Zemlja za kikiriki kaktus treba biti dobro drenirana, pa se preporučuje miješanje ilovače, pijeska, treseta i šljunka. Budući da ovaj kaktus ima plitak korijen koji se brzo širi najbolje ga je posaditi u širu posudu duboku oko osam cm, a kada poraste i stabljike naprave gužvu u saksiji treba ga premjestiti u veću.

Epiphyllum – Orhideja kaktus ili Božićni kaktus
Ova vrsta kaktusa zahtijeva više zalijevanja. Izuzetno je dekorativna i zbog pljosnatih stabljika koji podsjećaju na listove ne liči na kaktus. Izuzetno lijep efekat postiže ako se saskija smjesti u viseću korpu.

Većina ovih kaktusa su hibridi pa se cvjetovi mogu biti ružičasti, crveni, bijeli, žuti, narandžasti, ljubičasti ili u dvije boje.

Orhideja kaktus voli sjenu i vlagu u zraku, odgovara mu i sunčeva svjetlost ali ne direktna. Zemlju treba održavati vlažnom od proljeća do jeseni, u periodu kada biljka raste. Smežurane i opuštene stabljike su znak da je zemlja previše suha.

Odgovaraju mu prosječne sobne temperature 16-24 °C. Da bi se pojavili pupoljci potrebno je 8-10 sedmica dnevne temperature 16-18 ° C dana i noćne 7-13 °C. Božićni kaktus, kako mu i samo ime nagoviještava, cvjeta oko Božića.

Prihranjuje se svake dvije sedmice od ranog proljeća do jeseni tekućim razrijeđenim gnojivom bogatim kalijom.

Cephalocereus Senilis – Starčeva brada
Ovaj kaktus koji je ime dobio po svojim bijelim dlačicama dugim i do 12 cm, koje prekrivaju bodlje i daju mu prepoznatljiv izgled koji ga čini jednim od najatraktivnijih i najtraženijih vrsta kaktusa.

Uzgaja se slično kao i ostali sukulenti – mnogo svjetla i toplote, ali ne i direktna sunčeva svjetlost, zalijeva se kada se supstrat potpuno isuši ali oprezno – ne polijevajte kaktus odozgo. Prihranjuje se jednom godišnje.

Kaktus Starčeva brada ne podnosi vlagu i propuh.

Hatiora gaertneri – Uskršnji kaktus
Uskršnji kaktus izgledom podjeća na Božićni, a obje vrste potiču iz Brazila. Od Božićnog kaktusa razlikuje se po zaobljenijoj stabljiki i po cvjetanju na proljeće. Krupni cvjetovi su u cvatu od aprila do juna, otvaraju se svakog jutra, a zatvaraju naveče.

Postoje dvije vrste Uskršnjih kaktusa, a to su Hatiora gaertneri i manje poznata Hatiora rosea.

Odgovara im svijetlo ili polusjenovito mjesto, dobro drenirana zemlja a zalijevaju se umjereno. Zimi im je potreban period mirovanja, sa nešto nižim temperaturama i manje ili nikako zalijevanja kako bi proccvjetali na proljeće.

Mammillaria magnimamma – Bradavičasti kaktus
Pustinjski kaktusi iz roda Mammillaria broje oko 200 vrsta a sve većinom karakteriše mali rast i loptasti oblik. U visinu mogu porasti najviše 40 cm a u širinu i do 2o cm.

bradavicasti kaktusOno što je specifično za ovaj rod kaktusa su “bradavice” na kojima se nalaze bodlje različitih boja i oblika ili dlačice. Cvjetovi su veoma mali i mogu biti različitih boja.

Bradavičasti kaktusi su jednostavni za uzgajanje, prijaju im umjereno zagrijane prostorije prostoru. Od proljeća se mogu češće zalijevati i prihranjivati.

Opuntia microdasys – Zečje uši
Porijeklom je iz Meksika pa mu odgovaraju uslovi kao i ostalim pustinjskim kaktusima. Mali jastučići koji oblikom podsjećaju na zečje uši u proljeće cvjetaju žutim cvijetovima, a raspored sitnih bodlji stvara tačkasti uzorak na jastučićima.

Temperatura prostorije u kojoj ovaj kaktus boravi zimi ne smije pasti ispod 9 °C. Razmnožava se reznicama u bilo koje vrijeme,piše domino.info.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh