Svaštara

Naučnici otkrili novi uzrok hrkanja

Zlo poznato samo onima koji se sa njim bore: hrkanje. Dok kao uzrok (ili opravdanje) navodite probleme sa sinusima, prehladu ili umor, razmislite još jednom. Naučnici imaju novi odgovor za vas.

Hrkanje - Megagiga.info

U nedavno objavljenom istraživanju naučnici tvrde da i debljina jezika može da bude uzrok hrkanja. Na Univerzitetu u Pensilvaniji tvrde da je jedan od uzroka hrkanja prevelik jezik i to svakako ne treba mešati sa podbratkom ili debelim vratom.

Apneja tokom sna se dešava kada na trenutak prestanete da dišete (a da toga niste svjesni) i potom nastavite da dišete. Ovo se dešava zbog opstrukcija koje se javljaju u disajnim putevima – veliki krajnici, gojaznost, devijacija septuma..

“Većina doktora u svijetu se nikad nije bavila veličinom jezika kao potencijalnim uzrokom hrkanja. Sada kada to znamo, možemo da predložimo terapiju u smislu uklanjanja slojeva koji smetaju”, objasnio je ko-autor istraživanja i direktor Centra za Spavanje u Pensilvaniji, Ričard Švab, prenosi Men’s Health.

Izgleda da gojaznost može da se odrazi i na debljinu jezika, međutim, ova tvrdnja bi trebalo da prođe još neka ispitivanja prije nego što se donesu bilo kakvi zaključci.

“Neka buduća istraživanja će se možda baviti time koji režim ishrane je pogodniji za smanjenje masnih naslaga sa jezika, kao i to da li se terapije koje se primenjuju na redukciju masti sa stomaka mogu primeniti na redukciju masnih naslaga sa jezika”, dodaju stručnjaci,pišu Nezavisne

Dijagnozu za ovako nešto bi svakako morao da uspostavi doktor, kao i to da vas usmjeri da li bi trebalo da mijenjate režim ishrane.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh